Poluarea este cauza pentru un sfert din decesele copiilor mici - OMS

Aerul toxic, calitatea apei şi lipsa curăţeniei provoacă moartea a 1,7 milioane de copii sub cinci în fiecare an.
Copil (Pixabay.com)
Flori Mladin
08.03.2017

Rapoartele au constatat că mediul poluat provoacă moartea a 1,7 milioane de copii în fiecare an, dar că multe dintre decese ar putea fi prevenite prin intervenţii deja cunoscute, cum ar fi furnizarea de combustibili ecologici pentru gătit, pentru a preveni poluarea aerului din interior, potrivit Guardian.

"Un mediu poluat poate fi mortal - în special pentru copiii mici", declară Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS. "Fiind în curs de dezvoltare organele şi sisteme imunitare - şi căile respiratorii mai mici sunt deosebit de vulnerabile la aer toxic şi apă murdară".

Afecţiunile pot începe în uter, crescând riscul de naştere prematură. După naştere, poluarea aerului creşte riscul de pneumonie, o cauză majoră de deces pentru copii sub cinci ari, precum şi a condiţiilor pulmonare cronice, cum ar fi astmul. Urmările pot fi, de asemenea, riscul crescut de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale şi ulterior cancer.

Rapoartele prezintă o analiză amănunţită a efectului mediilor nesănătoase. Studiul a evidenţiat că un număr de 570.000 de copii sub cinci ani care mor în fiecare an din cauza infecţiilor respiratorii, cum ar fi pneumonia. Alţi 361.000 mor din cauza diareei, ca rezultat al apei poluate şi un acces limitat la igienă.

OMS estimează că 11-14% dintre copiii cu vârste de peste cinci ani raportează în mod curent simptome de astm, iar aproape jumătate din aceste cazuri sunt legate de poluarea aerului. De asemenea, se sugerează că temperaturile mai ridicate, împreună cu nivelurile mari de dioxid de carbon, legate de schimbările climatice, pot creşte nivelurile de polen, ceea ce agravează astmul şi alergiile.

În luna octombrie, agenţia UNICEF a făcut prima estimare globală a expunerii copiilor la poluarea aerului şi a constatat că aproape 90% - 2 miliarde de copii - trăiesc în locuri în care poluarea aerului depăşeşte limitele OMS. Aceasta a constatat că 300 de milioane dintre aceşti copii trăiesc în zone cu poluare extremă a aerului, cu toxiciate de şase ori mai mare decât cotele admise.

OMS a anunţat în luna mai că poluarea aerului din întreaga lume este în creştere într-un ritm alarmant, aproape toate oraşele din ţările mai sărace având un aer nesănătos. Afectate sunt, de asemenea, jumătate din oraşele ţărilor industrializate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor