Scandalul emisiilor trucate. RAR aplica zero sancţiuni grupului Volkswagen
alte articole
Dacă în SUA a fost condamnat să plătească 15 miliarde de euro despăgubiri în scandalul falsificării testelor de noxe, în România, Registrul Auto (RAR) nu a aplicat nicio sancţiune reprezentanţilor grupului, relatează Mediafax.
Motivul? Potrivit informaţiilor furnizate de RAR la solicitarea MEDIAFAX, autovehiculele produse de Volkswagen şi destinate pieţei europene la care au fost utilizate anumite dispozitive sau tehnici de manipulare a emisiilor poluante care ar influenţa valorile oxizilor de azot, deţin omologare CE de tip, ori, în astfel de cazuri, legislaţia europeană impune remedierea neconformităţilor prin acţiunea de rechemare a vehiculelor.
RAR mai precizează că nici autoritatea de omologare germană KBA, cea care a acordat majoritatea omologărilor comunitare, nu a retras omologările CE de tip respective şi nu a impus producătorului identificarea şi aplicarea unor soluţii de remediere a problemelor constatate.
Măsurile de remediere şi calendarul de aplicare au fost prezentate de constructor către autoritatea de omologare germană (KBA), iar după identificare şi aprobare KBA a transmis celorlalte autorităţi de omologare calendarul de punere în aplicare a măsurilor.
KBA permite implementarea măsurilor treptat, după efectuarea unor testări multiple, luând în considerare o multitudine de particularităţi ale vehiculelor cărora le sunt destinate, mai arată sursa citată.
Reamintim că în septembrie 2015, Volkswagen, a doua companie producătoare de maşini din lume, a recunoscut că a înşelat investigatorii şi publicul în scandalul emisiilor. Ulterior izbucnirii scandalului în SUA, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, producătorul de autoturisme, a informat că manipularea rezultatelor testelor pentru emisiile poluante a avut loc şi în cazul automobilelor Diesel din Europa.
Producătorul de automobile a mai anunţat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a rezolva problema emisiilor toxice ale modelelor sale Diesel, recunoscând că 11 milioane de autovehicule conţin softul prin care este influenţat rezultatul testelor de poluare.