Contaminarea aerului din Asia poate schimba efectele climatice ale lumii întregi
alte articole
Cercetătorii de la Laboratorul de Propulsie NASA au descoperit că aerosolii din tot Oceanul Pacific intensifică cicloanele extratropicale, un tip de furtuni ce transformă în mare parte clima din SUA.
În Asia se află cele mai poluate 20 de oraşe din lume. Aerul contaminat nu îi afectează doar pe asiatici, ci atacă încet dar sigur întreaga planetă. Cercetătorii din domeniul atmosferei au relevat că această contaminare a continentului asiatic afectează clima din America de Nord, dar cu tristeţe vedem deja că efectele sunt la scara modială.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cât şi raportul World Heald Organization (WHO ) au alcătuit un top al celor 20 de oraşe cele mai poluate din lume. Studiul a luat în calcul 1.600 oraşe din 91 de ţări, analizând calitatea aerului. Spre surprinderea multora, nu Beijingul este cel mai poluat oraş ci Delhi. India intră în acest TOP cu 13 oraşe, dar să vedem în ordine care sunt cele 20 de oraşe foarte poluate din lume: Delhi-India, Patna-India, Gwalior-India, Raipur-India, Karachi-Pakistan, Peshawar-Pakistan, Rawalpindi-Pakistan, Khormadabad-Iran, Ahmedabad-India, Lucknow-India, Firozabad-India, Doha-Qatar, Kanpur-India, Amritsar-India, Ludhiana-India, Idgir-Bangladesh, Narayonganj-Bangladesh, Allahabad-India, Agra-India, Khanna-India.
În acest TOP se observă faptul că Europa şi SUA nu fac parte din acest clasament. Potrivit OMS, peste 7 milioane de persoane mor anual din cauza poluării mediului exterior, iar emiterea de dioxid de carbon eliberează în atmosferă 25 de microorganisme periculoase pentru sănătate. 90 % dintre cele 7 milioane de persoane sunt din statele în curs de dezvoltare, iar diferenţa de 3,3 milioane de persoane au murit în Asia deoarece se încăzeau şi găteau cu lemne şi cărbune .
„Trezirea la realitate” se face în mod lent, ceea ce afectează clima planetei, dar se pare că interesele economice ale diferitelor ţări primează în detrimentul sănătăţii populaţiei şi a distrugerii climei, ceea ce duce la grave modificări şi distrugeri ce vor fii aproape iremediabile.
Aproximativ 80 la sută dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse unor niveluri de calitate a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu publicat de agenţia France Presse.
Cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului au fost observate în ţările cu venituri mici şi mijlocii ale Mediteranei de Est şi Asiei de Sud-Est, unde nivelurile medii anuale sunt de multe ori de cinci până la zece ori superioare limitelor stabilite de OMS. Ţările cu venituri mici din regiunea Pacificului de Vest le urmează îndeaproape.
Poluarea din China
Grupul internaţional Greenpeace a declarat la începutul acestui an într-un raport că un total de 293 – sau 80% – din cele 366 de oraşe chineze ale căror date au fost analizate nu au respectat în 2015 standardele Chinei privind calitatea aerului. În anii recenţi, China a înregistrat niveluri extrem de ridicate de poluare a aerului, în special în nord-est, unde se află centrul industrial al ţării.
Conform standardelor naţionale chineze, media anuală a PM2,5 – particule fine aeropurtate cu o mărime de până la 2,5 micrometri şi care sunt suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni – nu ar trebui să fie mai mare de 35 micrograme pe metrul cub. Standardului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este de 10 micrograme pe metrul cub.
Cu o medie de 80,4 micrograme pe metrul cub, capitala Beijing a fost cel de-al 27-lea cel mai poluat oraş chinez din studiu. Conform Greenpeace, Beijingul a avut 26 de zile de “poluare puternică a aerului” în ultimele trei luni ale anului trecut.
Studiile ştiinţifice arată că poluarea din China este cauza a circa 1,4 milioane de decese premature pe an, sau aproximativ 4.000 decese pe zi.