Când muzica tace. Tensiunile din Opera Naţională Bucureşti au lăsat publicul fără un spectacol de balet

Spectatorii veniţi sâmbătă seara la spectacolul de balet susţinut la Opera Naţională din Bucureşti au avut surpriza să audă... tăcerea orchestrei care nu a mai cântat, pe motiv că Ministerul Culturii "calcă în picioare oamenii de valoare".
Protest la Opera Română
Protest la Opera Română (Epoch Times România)

Conflictele din sânul Operei Naţionale din Bucureşti au intrat într-o nouă etapă, cea în care publicul are de suferit. Spectacolul de balet „DSCH. The Dream”, care ar fi trebuit să se joace sâmbătă pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a fost anulat, datorită unui nou protest, relatează gândul.info.

Potrivit sursei citate, fosa orchestrei a fost ocupată de membrii colectivului Operei care, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, pur şi simplu a refuzat să cânte. Balerinii, pregătiţi să intre pe scenă au rămas încremeniţi, cortina a fost trasă iar spectatorii au izbucnit în aplauze faţă de balerinii care au aşteptat degeaba pe scenă să danseze şi în huiduieli faţă de anularea specatacolului. Mai mult, "Tiberiu Soare le-a spus aseară spectatorilor că balerinii de pe scenă nu reprezintă Opera Naţională, deşi pe scenă erau şi balerini români, şi străini.

Potrivit sopranei Irina Iordăchescu, muzicienii au recurs la această formă radicală de protest după că ministrul Vlad Alexandrescu nu a răspuns până la ora promisă, în cursul zilei de sâmbătă, la solicitările din memoriul depus de protestatari în această săptămână la minister, aşa cum promisese.

"Am fost umiliţi de conducerea Ministerului Culturii, care a schimbat patru directori ai Operei de la începutul lunii până acum. Oameni de mare valoare au fost pur si simplu călcaţi în picioare”, a declarat la rândul său dirijorul Tiberiu Soare, referindu-se şi la Vlad Conta, aflat la rândul său în fosă.

Ulterior anulării spectacolului, coregraful Johan Kobborg, în jurul căruia, reamintim, s-a stârnit uriaşul scandal ce a cuprins Opera de câteva săptămânii de zile, a postat un scurt mesaj pe contul său de Twitter: „România, accepţi asta? Europa, accepţi asta? Lume?".

Incidentul a avut loc la scurtă vreme după ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat joi pentru a treia oară directorul Operei de la Bucureşti, precizând, pe contul lui de Facebook, că cea mai recenta alegere a sa, George Călin, "nu-şi poate exercita funcţia", având în vedere protestele angajaţilor. Călin fusese numit la cererea expresă a balerinilor Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, după cum a scris ministrul.

Reamintim că, în ultima perioadă, ONB a fost în centrul unui scandalul stârnit de declaraţiile coregrafului Johan Kobborg, care a anunţat că va părăsi Opera Naţională căci viaţa lui ''e mai bună fără oameni corupţi''. În timp ce o parte dintre balerini, în frunte cu Alina Cojocaru s-au solidarizat cu danezul şi au ieşit în faţa Operei pentru a protesta, alţi zeci de angajaţi ai ONB au susţinut că românii sunt discriminaţi în ONB şi că, în timp ce Kobborg încasează 7300 de euro pe lună, ei muncesc în condiţii greu de imaginat. De altfel, angajaţii ONB au înmânat presei o copie după o plângere penală pe numele lui Kobborg şi a lui Dincă Ioan Răzvan, fost manager General. Plângerea penală vizează acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.

Practic, angajaţii Operei acuză că, deşi contractul de antrepriză în baza căruia Johann Kobborg încasa 7300 euro brut/lună trebuia executat într-un interval maxim de timp cuprins între 27. 01. 2014 şi 28. 02, 2014, reprezentanţii ONB nu doar că au refuzat să îl rezilieze, ci l-au şi prelungit prin acte adiţionale, multiplicând nejustificat remuneraţia.

Mai mult, protestul angajaţilor a scos la iveală că în Operă, pentru a cărei renovare s-au cheltuit 8 milioane de euro, angajaţii muncesc în condiţii improprii: unele săli de repetiţie sunt prea mici, altele cu acustică proastă, fără vestiare şi neîncălzite iarna, pe holuri sunt găuri în tavan, potrivit angajaţilor toaletele refulează şi duşurile băltesc. Mai mult informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Ministrul Culturii s-a implicat personal în soluţionarea crizei, schimbând de trei ori conducerea ONB, anunţând controale, mergând la Operă pentru a discuta cu angajaţii. La cum arată însă situaţia, tensiunile sunt departe de a se fi aplanat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură