Candidatul care a sfidat orice logică electorală. Misterul banilor turnaţi în campania lui Călin Georgescu

Calin Georgescu (captura video yotube)
Loredana Diacu
25.11.2024

În declaraţia de avere, Călin Georgescu are un venit declarat de 7.200 de lei. 6.000 de lei pe lună, bani cu care îţi permiţi să trăieşti relativ decent, dar cu care nu poţi nici pe departe finanţa o campanie, fie ea şi numai online, care să-ţi aducă cele mai multe voturi după turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Mai ales când eşti un cvasi-necunoscut şi n-ai aparat de partid în spate.

Campania lui Georgescu a costat nişte bani. Câţi, încă nu se ştie. Şi nici de unde vin. Iar autorităţile statului ar trebui să facă lumină în acest caz, consideră Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale în cadrul think tank-ului Expert Forum.

Mai mult, modul în care s-a desfăşurat primul tur de scrutin ridică întrebarea legitimă dacă nu cumva există o influentă străină, a punctat expertul.

"Mi se pare o creştere foarte mare şi întrebarea este dacă există o influentă străină. (...) Bănuiala mea este că noi, serviciile (n.r.), zicem: «Dom'le, nu contează ce s-a întâmplat în Moldova, în Georgia.» Ba, eu cred că contează foarte mult. Suntem în aceeaşi zonă şi nu cred că suntem atât de unici încât să nu existe dorinţa de a influenţa alegerile. Văzând discuţiile din zilele trecute, în care am văzut politicieni şi Comisia de Control a SRI zicând cu atâta siguranţă că n-a existat nimic, nu ştiu... Adică eu am luat acele declaraţii cu un pic de circumspecţie. Faptul că nu s-a întâmplat nimic şi, dintr-odată, ai un candidat care sare la 22%, e... ceva nu se leagă. N-am dovezi, este o minimă observaţie logică."

Redăm interviul acordat de Septimius Pârvu

Reporter: Călin Georgescu, "sărac şi cinstit" potrivit declaraţiei de avere. Se poate face campanie electorală fără bani, din 6000 de lei pe lună?

Septimius Pârvu: Sunt două chestii. În primul rând, cred că în momentul ăsta avem destul de puţină înţelegere cum şi-a plătit banii în campanie, adică ce bani a adus şi ce bani a pierdut. Noi am criticat destul de dur Autoritatea Electorală Permanentă pentru ce s-a întâmplat acum spre deosebire de ultimele 5-6 alegeri, când în fiecare săptămână vedeam care sunt veniturile şi care sunt cheltuielile. Acum nu am mai văzut chestia asta.

Pe 8 noiembrie s-a publicat ultima bază de date pe tema asta, ceea ce înseamnă că noi nu ştim de fapt câţi bani a declarat din venituri şi câţi bani a cheltuit şi pe ce. Am primit astăzi un răspuns că se vor publica astăzi pentru că le-am cerut acum o săptămână şi ceva.

Deci faptul că noi nu am ştiut în timpul perioadei electorale ce s-a cheltuit şi cât s-a cheltuit e o problemă. Apoi, la data de 8 noiembrie, adică asta era la jumătatea campaniei electorale, nu declarase niciun ban.

Acum, sigur, dacă ne uităm mai ales la logica partidelor mari, o parte mare a cheltuierilor se fac în ultima săptămână. Adică există tot timpul un vârf de cheltuială în ultimele două săptămâni. Deci nu ştim dacă a declarat ceva. Dar mi-e greu să cred că daca în primele două săptămâni...

Aici sunt pur şi simplu nişte deductii. Eu n-am nişte cifre cu care să lucrez acum, dar e greu să crezi că poţi să ajunge la peste 20% rezultate fără nici măcar o echipă. Adică, dacă ne uităm la cum arăta înregistrarea de aseară, de la interviuri, toţi erau cu echipele de campanie, dar la el nici nu ştim cine e echipa. Nu ştim nimic de fapt, pentru că în presa mainstream a fost aproape inexistent.

Deci, eu nu pot să înţeleg cum după două săptămâni de campanie a declarat zero cheltuieli şi a luat 22% din voturi. Eu, de exemplu, am văzut diverşi influenceri de pe TikTok, care, deşi nu îi spuneau numele clar, dar aveau acelaşi discurs, cuvintele cheie din campanie, deci probabil acei oameni au fost plătiţi. Deci, e clar că s-au băgat nişte bani, care probabil nu s-au declarat, pentru că nimic din materialele astea nu-i marcat.

Dacă ne uităm pe pagina de Facebook, nu vedem aproape nimic, adică nu vedem o campanie. Noi chiar am lansat şi un raport, colegii mei au lansat un raport despre cum a crescut pe TikTok Călin Georgescu şi în realitate, platforma politică, sau, mă rog, declarativ, politica TikTok este că nu acceptă reclame politice plătite. Dar, în realitate, cred că acceptă şi este produs nemarcat.

Marea problemă este că TikTok nu are o galerie cu reclamele, costurile, perioada în care au rulat, cine a plătit. Deci este un spaţiu foarte puţin monitorizat, foarte puţin accesibil. Deci, probabil, acolo s-au băgat nişte bani de unde nu ştim în acest moment, adică nu avem această informaţie.

Acum, cine ar trebui să facă ce? Pentru campanii avem două feluri de instituţii care pot... în timpul campaniei avem birourile electorale care pot interzice campania în sine şi am văzut că a existat această decizie a birourilor centrale în câteva zile. Dar când vine vorba de bani, este treaba Autorităţii Electorale Permanente. Acum, întrebarea este...

Noi am tot subliniat de câţiva ani că nu contează neapărat ce facturi primeşti, pentru că AEP functionează, în principiu, pe bază de facturi. Adică trimiţi documentele, verifică documentele, sunt ok şi, mai puţin, face verificări din oficiu, sau, nu ştiu ce să zic, de monitorizări care să vadă dacă corespund cu realitatea. Acum, dau o cifră absolut de dragul imaginaţiei: dacă vedem că a cheltuit 300.000 de lei, nu ştiu, habar n-am, dar, zic aşa, putem să ne punem nişte semne serioase de întrebare la 100.000 sau poate nu declară nimic.

Deci, cred că aici este treaba Autorităţii Electorale Permanente: să ateste dacă există cheltuieli care n-au fost declarate... Adică, până la informaţie din spaţiul public, că nu poţi să zici că nu s-a scris despre campanie, despre TikTok - şi asta este o sursă - nu ştim pe unde s-a mai promovat. Tot ce înseamnă finanţarea campaniei, în momentul ăsta n-am nicio cifră, înseamnă că avem o mare problemă.

Pentru că este evident, şi cred că nu trebuie să înţelegi foarte bine ce înseamnă finanţarea campaniei să-ţi dai seama că n-ai cum să iei atâtea procente fără să bagi nişte bani. Deocamdată, aşteptăm datele astăzi să vedem ce e în ele şi, după aceea, cred că putem să ne dăm seama mai bine dacă e ceva sau nu. Dar, oricum, eu cred că s-a cheltuit fără a fi declarat în campanie, pentru că în momentul în care declari în campanie, pui şi codul de mandatar financiar. Ăla îţi arată, practic, este un material care a fost declarat în campanie. Îţi mai scapă, cred, pe TikTok am văzut şi alţi candidaţi care n-au coduri, adică nu cred că e neapărat singurul.

Dar, e o diferenţă să-ţi scape codul pe o filmare, să nu îl pui intenţionat, şi altă chestiune să plăteşti oameni care să-ţi facă campanii sub acoperire, cu cuvinte, cheie, nedeclarat, la negru.

Expert: Din experienta dvs., cam cât credeti că a investit Georgescu, sau că ar costa o astfel de campanii? Ca ordin de mărime?

Septimius Pârvu: E foarte greu să zic. Adică, fiind atât de netransparent TikTok-ul, nu ştiu. Nu ştiu cât costă piaţa de influenţă. Dar, urmărind şi ce au scris colegii mei ... este greu de crezut că nişte oameni n-au fost plătiţi să facă lucrurile astea, nişte servicii n-au fost plătite. Adică nu e realist să crezi chestia asta.

Şi aş sublinia foarte tare ceva: mi se pare că de multe ori ne uităm la finanţare ca la o chestie asta de tocilarii care se uită pe nişte cifre. Nu. Finanţarea campaniei este o parte foarte importantă a campaniei, a ceea ce înseamnă candidatul respectiv, că dacă intri într-o campanie şi faci ilegalitate, nu cred că ai cum să te comporţi după aia altfel. E clar că asta spune foarte mult despre integritatea persoanei respective. În momentul ăsta există o foarte mare lipsă de transparenţă, de fapt.

Reporter: Înţeleg că în prezent mingea este la AEP. Considerati că ar trebui şi alte autorităţi ale statului să se autosesizeze pe chestia cu banii?

Septimius Pârvu: Acum o să vedem ce bani a declarat, dacă depune pentru rambusare, probabil o să depună, că a luat mai mult de 3%. Şi aici e o discuţie, pentru că ăştia sunt bani publici şi e important să ştii care-i sursa banilor, adică de unde a adus candidatul banii, dacă sunt bani curaţi, ca să zic aşa, de la bugetul de stat.

Eu aici cred că e şi o chestiune care ţine de... tot am auzit de ferme de troli, de boţi, de nu ştiu ce. Ăsta mi se pare un subiect de investigaţie pentru a înţelege cum funcţionează. Eu nu sunt cel mai bun specialist, cel mai priceput în tema asta, dar din câte ştiu şi ANCOM, Ministerul Comunicţiilor pot face chestia asta. Nu-mi dau seama cu TikTok cum e comunicarea, am înţeles că la Facebook e mai uşor să scoţi nişte informaţii despre comportament structurat al unui reţele care vrea să facă ceva în domeniul politic. Nu ştiu la TikTok cum funcţionează, sincer, adică n-aş putea să-mi dau cu părerea.

Iarăşi, legat de bani, să vedem în primul rând câţi sunt. Orice candidat care bagă bani în companie trebuie să declare sursa şi pot fi venituri proprii, împrumuturi sau donaţii.

Noi am avut o discuţie cu Autoritatea Electorală pe tema asta şi am întrebat cum verifică sursa acestor bani. Şi e mai degrabă o verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere, adică Autoritatea Electorală nu merge să verifice sursa banilor.

Sigur, mai există şi alte instituţii, există şi filtre la bănci, există şi Oficiul contra spălării banilor, adică mai există şi alte instituţii, dar întrebarea este şi în contextul către declaraţia de avere aici e şi ANI în toată povestea asta. Da, sigur, ideea e că cineva trebuie să se şi uite pe informaţiile astea.

Reporter: Mulţi analişti spun că ceea ce s-a întâmplat sfidează orice logică electorală, socială etc. Că e imposibil că un candidat cvasinecunoscut să crească pur şi simplu atât de mult în atât de scurt timp şi să câştige numărul acesta de voturi fără să fie ceva puterd în spate. Credeţi că ce s-a întâmplat la aceste alegeri ţine de competenţa serviciilor de informaţii?

Septimius Pârvu: Mi se pare că şi pentru unele din partidele mari părea un pic un şoc, nici PSD nici PNL, nici celelalte partide nu păreau foarte încântate de rezultate, bine, probabil aveau date mai multe decât au ajuns în public. Dar sigur, cred că întrebarea legată de cum a ajuns dintr-odată să crească în halul ăsta, adică nu ştiu, era pe la 2-3% în primele sondaje, s-a ajuns la 22%, este legitimă.

Şi noi ne-am pus întrebarea având observatori ce s-a întâmplat în secţii, adică s-a întâmplat ceva în secţii, nu s-a întâmplat. Nu avem indicii că s-a întâmplat ceva în secţii, adică e foarte greu de înţeles. Eu, sincer, nu am o explicaţie, adică, sigur de explicaţii speciale în faptul că aproape a ajuns la o parte din alegători, adică lucrurile decente pe care poţi să le bănuieşti.

Asta tot mi se pare o creştere foarte mare şi întrebarea este dacă există o influenţă străină. Şi cred că, având în vedere, mai ales că este un candidat care şi-a exprimat susţinerea, cumva pentru Rusia, a avut declaraţii controversate în acest sens, este o întrebare dacă e şi altceva care a influenţat tot procesul ăsta.

Băniala mea este că noi zicem că, dom'le, nu contează ce s-a întâmplat în Moldova, în Georgia, ba, eu cred că contează foarte mult. Suntem în aceeaşi zonă şi nu cred că suntem atât de unici încât să nu să nu existe dorinţa de a influenţa alegerile. Văzând discuţiile din zilele trecute în care am văzut politicieni şi Comisia de Control a SRI zicând cu atâta siguranţă că n-a existat nimic, nu ştiu, adică eu am luat acele declaraţii cu un pic de circumspecţie la faptul că nu s-a întâmplat nimic şi dintr-odată ai un candidat care sare la 22%, e...ceva nu se legă. N-am dovezi, este o minimă observaţie şi logică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor