De ce l-au votat oamenii pe Călin Georgescu. Ce spun cei care au pus ştampila pe el?

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Loredana Diacu
25.11.2024

Turul 1 al alegerilor pentru Cotroceni s-a încheiat cu o surpriză de proporţii: Călin Georgescu nu doar că a intrat în turul 2, ci a luat şi cel mai mare număr de voturi. Aceasta, fără să aibă o maşină de partid în spate şi fiind ignorat aproape total de mass-media. Cum se explică fenomenul Călin Georgescu e greu de ştiut la această oră. Multe voci spun că serviciile datorează nişte răspunsuri, la fel şi ANCOM.

Dincolo de ferme de boţi, de posibile influenţe străine – sunt multe voci care cred că în spate este mâna Rusiei, Georgescu fiind văzut drept un politician pro-Kremlin – cei care l-au votat sunt oameni în carne şi oase, nu boţi. Am încercat să vorbim cu unii dintre ei pentru a afla de ce au pus ştampila pe Georgescu:

Redăm opiniile acestora:

Votant nr. 1: Am vrut o schimbare. Nu am mai vrut să votez tot aceleaşi partide. Am zis că o să-l votez, deşi nu o să obţină 10%, m-am înşelat, a obţinut mai mult.

De ce el? Marea majoritate a celor care am votat cu el am dorit schimbare. Deci, Ciolacu, exclus. Ciucă, la fel. Simion... lider de galerie. Doamna Lasconi?... eu îs mai familist.

Votant nr. 2: Dacă m-ai fi urmărit în anul ăsta, mi-ai fi văzut înclinaţia postărilor şi comentariilor spre tabăra anti-LGBT şi împotriva transformării Europei de către UE într-o chestiune amestecată total, unde libertatea e libertinaj, iar ţelul maxim al spiritului uman, desfrâul.

A doua chestiune: fereala de creştinătate, ba chiar oropsirea lor prin media etc.

Nu mă reprezintă un om care nu crede în Dumnezeu... Pe lumea asta contează şi sufletul, ideile magistrale de filosofie adâncă, chestiuni care lipsesc cu desăvârşire din programa Uniunii şi la toţi liderii vestiţi, chiar dacă ei au pe frunte In God We Trust... nu spun şi în care Dumnezeu, că vorba aia, Dumnezeu poate fi şi banul.

Au tot condus cei din celelalte tabere. Pur şi simplu, au condus până ni s-a acrit şi lor, şi nouă.

Votant nr. 3: Până în prezent, mai toată lumea a votat tot ce li s-a servit din sondaje. Ne-au spus că pe primul loc e cutare, pe al doilea cutare, că intră că ăla are şanse, ălălaltul nu are şanse. Cum oferta electorală n-a fost ceea ce eu am dorit şi nici cei pe care i-am convins să-l voteze pe domnul, am căutat şi alte oferte dintre cei mici.

Pentru că sondajele, majoritatea dintre ele, nu sunt reale. Vă spun sincer că şi pe mine m-au sunat de la trei case de sondaj şi le-am răspuns în glumă, mai mult în batjocură, pentru că, pe ascuns, încercau să ne inducă spre un anumit candidat sau anumiţi candidaţi.

Am început căutările să vedem cine ar fi. Cum printre valorile noastre de bază se află şi credinţa, l-am ales pe el, pentru că a fost dintre puţinii care au vorbit şi de partea asta, care ne caracterizează pe noi. Haideţi să vă mai spun ceva: pe el l-au făcut preşedinte cei de la Digi, fără să-şi dea seama.

Poporul român se alătură foarte repede victimelor. Noi suntem foarte săritori. Aţi văzut şi când a fost cu Ucraina, am sărit. Când a fost la Galaţi, am sărit. Eu am o firmă cu care am ajutat inclusiv pe cei afectaţi de DANA în Valencia. Am încercat pe cât pot eu.

Şi atunci, el fiind, cu ghilimelele de rigoare, „mazilit” – de fapt, neluat în seamă – oamenii s-au aliat victimei. Pentru că ei l-au victimizat, nelăsându-l să vorbească liber. Iar noi suntem un popor care ne-am chinuit pe partea asta. Adică ştim destul de bine cum a fost sub cizma comunistă.

Întrebat dacă faptul că Georgescu e văzut drept pro-rus nu l-a deranjat, votantul a răspuns:

„Eu lucrez în domeniul sticlei şi sunt artist. Am prieteni ruşi din Rusia şi am ucraineni cu care schimbăm diverse reţete, metode de lucru etc.

Să ştiţi că nici în Ucraina nu sunt chiar atât de alăturaţi preşedintelui lor, cum nici ruşii nu-l acceptă neapărat pe Putin. Dar cea mai uşoară scuză în momentul ăsta este că, dacă cumva nu te aliezi anumitor idei ale unei mase destul de restrânse – că aţi văzut rezultatul votului –, eşti criticat, şi cel mai uşor este să fii etichetat drept putinist. Eu nu sunt putinist. Nu-l iubesc pe Putin. Iubesc poporul rus cum îl iubesc şi pe cel ucrainean.

Oamenii s-au cam săturat de aceleaşi informaţii, de aceiaşi politicieni fără carismă, şi mai ales că noi ieşim acum dintr-o perioadă în care am avut un preşedinte, de vreo zece ani... N-are rost să mai spun cum. Exact cum s-a confundat, imediat după Revoluţie, libertatea cu libertinajul.”

Reamintim că despre Călin Georgescu, cel care e acum marea surpriză a turului 1, presa a scris în repetate rânduri că ar fi unul dintre românii conectaţi cu Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Putin. În 2014, când Dughin a făcut o vizită fulger în România, Robert Turcescu afirma că surse bine informate au spus că responsabil de vizita lui Dughin în România ar fi Călin Georgescu.

Agenţia de stat a Kremlinului Ria Novosti a exultat duminică seara, când rezultatele parţiale începeau să îl indice pe Călin Georgescu drept candidat intrat în turul 2.

„Premierul Ciolacu şi candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”, scria Ria Novosti duminică seara.

„Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, anunţă din nou agenţia, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor