“Căderea” economică a Ucrainei, tot mai gravă

Soldat ucrainean.
Soldat ucrainean. (youtube.)

Moneda Ucrainei a scăzut la începutul acestei săptămâni la un nou nivel record, în contextul în care planul de pace eşuat şi continuarea violenţelor au pus şi mai multă presiune asupra unei ţări lovite de tulburări politice şi economice de un an de zile.

Banca Centrală a Ucrainei a declarat că rata oficială pentru grivna ucraineană a scăzut luni cu 7%, ajungând cca 30 grivne la un dolar american, conform Reuters.

În acelaşi timp, banca a anunţat controale valutare asupra importatorilor, pentru a încerca să limiteze prăbuşirea grivnei. Obligaţiunile ucrainene au scăzut de asemenea la niveluri record în primele ore ale dimineţii.

Timothy Ash de la Standard Bank a declarat că Ucraina se confruntă cu o “cădere” financiaro-economică.

Dolarul american s-a depreciat cu 200% în faţa monedei ucrainene în cele 12 luni care au trecut de la începerea conflictului, iar economia s-a clătinat puternic, arată CNBC.

Cifrele de săptămâna trecută au arătat o scădere cu peste 15% a PIB-ului ţării comparativ cu cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Miliardarul George Soros este una dintre vocile notabile care au făcut apel ca oficialii europeni să îşi intensifice eforturile pentru a susţine economia ucraineană.

Timothy Ash a mai declarat luni că istoria îi va judeca pe liderii vestici ca acţionând “foarte slab” în privinţa susţinerii Ucrainei.

În weekend, Ucraina a comemorat victimele protestelor din capitala ucraineană, care au dus la schimbarea liderilor puterii în ţară. Tensiunile de pe străzile capitalei în 2014 s-au transformat în scurt timp în conflicte militare la graniţa estică, în cadrul cărora Moscova este acuzată de implicare şi susţinere a paramilitarilor pro-Kremlin din regiunile Doneţk şi Lugansk. Moscova continuă să nege implicarea cu bani, soldaţi şi arme în conflictul separatist ucrainean.

În plus, fostul premier lituanian Andrius Kubilius a declarat luni la CNBC că este responsabilitatea Occidentului să oprească orice înaintare rusească.

“Există doar două variante: armata ucraineană să primească arme moderne sau să se folosească sancţiuni economice ... care ar trebui să îl convingă pe Putin să oprească imediat agresiunea”, a declarat Kubilius.

Kubilius a cerut de asemenea un răspuns rapid din partea Occidentului dacă există încălcări clare ale acordului de încetare a focului negociat între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.