Cameron va trimite personal militar pentru a pregăti soldaţii din Ucraina

Premierul britanic David Cameron a anunţat marţi noi planuri pentru trimiterea de personal militar britanic în Ucraina pentru a ajuta la pregătirea armatei guvernamentale, fiind o schimbare semnificativă în nivelul de implicare al Marii Britanii în conflictul separatist dintre Kiev şi paramilitarii susţinuţi de Rusia.
Premierul britanic, David Cameron. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.02.2015

Premierul britanic David Cameron a anunţat marţi noi planuri pentru trimiterea de personal militar britanic în Ucraina pentru a ajuta la pregătirea armatei guvernamentale, fiind o schimbare semnificativă în nivelul de implicare a Marii Britanii în conflictul separatist dintre Kiev şi paramilitarii susţinuţi de Rusia.

Cameron a declarat că Marea Britanie va trimite începând cu luna martie până la 75 de instructori militari în Ucraina într-un semn de suport pentru Kiev, ajutând astfel această ţară să se apere în faţa atacurilor continue ale rebelilor din estul ţării, conform Financial Times.

“Pe parcursul lunii viitoare, vom desfăşura personal britanic pentru a oferi consiliere şi asistenţă în ceea ce priveşte pregătirea, de la informaţii tactice la logistică şi asistenţă medicală. De asemenea, dezvoltăm un program de pregătire a infanteriştilor împreună cu Ucraina pentru a îmbunătăţi durabilitatea forţelor ei”, a declarat premierul britanic.

Efectivul personalului militar britanic trimis în Ucraina va fi iniţial modest şi instructorii vor fi concentraţi în vestul ţării, departe de lupte.

Oficialii britanici au insistat că măsura nu este mai drastică decât intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei, deşi rămâne de văzut cum va percepe Moscova anunţul.

Cameron a declarat că Marea Britanie conduce eforturile comune pentru intensificarea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei, adăugând că Forţa Aeriană Regală a fost echipată corespunzător pentru a face faţă oricăror incursiuni din partea aviaţiei ruse în spaţiul aerian britanic.

Premierul britanic a mai declarat că guvernul său va finanţa suplimentar BBC pentru a putea transmite ştiri şi date în statele baltice cu scopul de a contracara războiul de dezinformare desfăşurat acolo de Rusia.

“Această măsură nu înseamnă că îi înarmăm [pe soldaţii ucraineni] cu arme, ci îi înarmăm cu informaţii şi cunoaştere, şi acesta este un alt aspect al asistenţei pe care Marea Britanie o acordă guvernului ucrainean pentru a-l ajuta să îi respingă pe paramilitarii susţinuţi de ruşi”, a declarat Cameron.

În acelaşi timp, premierul britanic a declarat că Marea Britanie nu elimină complet posibilitatea înarmării armatei ucrainene la un moment dat în viitor, dar a precizat că poziţia actuală a Londrei este aceea de a furniza un sprijin neletal Ucrainei.

“Dacă nu luăm poziţie faţă de Rusia, pe termen lung acest lucru va fi păgubos pentru noi toţi pentru că vom vedea şi mai multă destabilizare. Va urma Republica Moldova sau una din ţările baltice”, a adăugat premierul britanic.

O serie de măsuri de sprijin din partea NATO şi a membrilor cheie ai alianţei către armata ucraineană – incluzând misiuni de pregătire – au fost dezvăluite la un summit desfăşurat în septembrie 2014 în Wales, Marea Britanie. În acest context, un anumit număr de instructori americani urmează să sosească în Ucraina luna viitoare, susţine Financial Times.

Marea Britanie, Canada şi Germania au promis că vor ajuta armata Kievului să îşi îmbunătăţească structurile de comandă şi control şi să îşi îmbunătăţească securitatea cibernetică precară.

În ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, luptele au continuat în estul separatist al Ucrainei şi numărul victimelor (militare şi civile) a continuat să crească, ajungând la aproximativ 5.800.

Există totuşi speranţe că acest acord va rămâne în picioare şi va fi implementat în cele din urmă, deşi aceste speranţe sunt destul de mici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor