Kievul “incapabil” să îşi retragă artileria grea cât timp rebelii îşi continuă atacurile
focus
alte articole
Armata ucraineană a declarat luni că nu îşi poate retrage artileria grea de pe frontul de luptă din estul Ucrainei – aşa cum prevede un acord de încetare a focului încheiat la Minsk – deoarece paramilitarii pro-ruşi care au avansat săptămâna trecută încă îi atacă poziţiile.
Acordul de pace care urmăreşte să ducă la încetarea conflictului separatist, soldat până acum cu peste 5.600 de morţi, părea să fi eşuat după ce rebelii l-au ignorat pentru a captura oraşul strategic Debalţevo – o înfrângere dureroasă pentru trupele ucrainene, susţine Moscow Times.
Totuşi, sponsorii europeni ai acordului de pace au sperat că acesta încă poate fi salvat după ce rebelii susţinuţi de Moscova şi-au atins acel obiectiv.
Kievul susţine că se teme că rebelii, care beneficiază de întăriri din partea trupelor ruseşti, plănuiesc să avanseze şi mai adânc în teritoriul pe care Kremlinul îl numeşte “Noua Rusie”. Moscova neagă faptul că ar ajuta rebelii.
Luptele s-au diminuat în intensitate de când forţele guvernamentale ucrainene au părăsit miercuri oraşul Debalţevo iar în weekend au existat unele semne de speranţă în ceea ce priveşte respectarea acordului de pace, după ce sâmbătă seara a avut loc un schimb de aproximativ 200 de prizonieri, iar duminică s-a căzut de acord în privinţa începerii retragerii artileriei grele de pe front.
Dar luni, Kievul a declarat că încă nu poate începe retragerea artileriei ţinând cont că “poziţiile soldaţilor ucraineni continuă să fie bombardate”.
Anatoli Stelmakh, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că forţele rebele au atacat satul Shyrokyne în cursul nopţii de duminică spre luni, situat pe drumul ce duce spre Mariupol, un oraş port cu 500.000 de locuitori. Kievul se teme că acesta va fi următoarea ţintă majoră a rebelilor.
Comandantul rebel Eduard Basurin a negat faptul că luptătorii săi au lansat un astfel de atac, adăugând că situaţia este calmă.
În cea mai mare fortăreaţă rebelă Doneţk, focul ocazional de artilerie a putut fi auzit în noaptea de duminică spre luni, deşi nu a fost clar cine în cine trăgea. Totuşi, intensitatea focurilor a fost mult mai redusă decât cea de dinaintea acordului de pace.
Aproape 9 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de războiul dintre paramilitarii pro-Rusia din estul Ucrainei şi forţele guvernamentale, conform Moscow Times.
Kievul susţine că rebelii îşi întăresc rândurile în apropierea oraşului Mariupol pentru un posibil atac asupra portului, cel mai mare oraş din cele două regiuni separatiste care încă se află în mâinile guvernului. Analistul în apărare Dmitro Timciuk, care are legături apropiate cu armata, a declarat că rebelii au adus în zonă 350 de luptători şi 20 de blindate, incluzând şase tancuri.
În plus, Kievul se teme că tulburările s-ar putea răspândi din zona de război şi în alte părţi din Estul Ucrainei vorbitor în principal de limbă rusă, unde deţin controlul soldaţii guvernamentali, majoritatea rezidenţilor fiind loiali, şi unde au izbucnit doar ocazional manifestaţii separatiste violente în 2014.
De asemenea, duminică a avut loc o explozie în oraşul Harkov în timpul unui marş al păcii la care au participat aproximativ 500 de oameni ce au dorit să comemoreze victimele protestelor din Piaţa Independenţei din Kiev din 2014. Trei oameni au fost ucişi şi alţii 10 au fost răniţi, iar Serviciul de Securitate Ucrainean a declarat că, în baza mărturiilor suspecţilor, grupul implicat în atac a fost pregătit în oraşul rusesc Belgorod.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.