Bursa chineză de acţiuni - extrem de volatilă în ciuda măsurilor disperate

În ciuda acţiunilor masive de stabilizare luate de autorităţile chineze săptămâna trecută, bursa de acţiuni din Shanghai continuă să aibă o evoluţie extrem de volatilă.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
07.07.2015

În ciuda acţiunilor masive de stabilizare luate de autorităţile chineze săptămâna trecută, bursa de acţiuni din Shanghai continuă să aibă o evoluţie extrem de volatilă.

Astăzi indicele Shanghai Composite a scăzut cu alte 3,19 procente, anulând complet toată creşterea de 2,42%, înregistrată luni, obţinută după mari eforturi de susţinere a pieţei.

Poate chiar mai notabil decât dimensiunea recentului declin este faptul că indicele nu îşi poate reveni în prezent, este de părere Business Insider.

Autorităţile chineze au încercat să sprijine piaţa de acţiuni, totuşi, în ciuda eforturilor lor, pur şi simplu nu pot opri fluctuaţia puternică a preţurilor.

Până acum, autorităţile financiare ale Chinei au luat următoarele măsuri:

  • Banca Centrală a Chinei (PBOC) a redus ratele la dobânzi cu 0.25% şi a redus cu alte 0,5 procente nivelul cerut pentru rezervele în numerar pe care ar trebui să le deţină unele bănci chineze - care acordă credite în agricultură şi construcţii.
  • 21 de firme chineze de brokeraj de top au promis că vor cheltui cel puţin 120 de miliarde de yuani pe ETF-uri şi acţiuni blue-chip. De asemenea, ele au susţinut că vor refuza să vândă acţiuni până când indicele Shanghai Composite nu va fi tranzacţionat deasupra nivelului de 4,500 procente.
  • După înăsprirea restricţiilor asupra împrumuturilor, cerinţele pentru creditarea marginală au fost uşurate de către unii brokeri.
  • Marile companii chineze de asigurări, susţinute de stat, au cumpărat luni ETF-uri şi acţiuni cu capitalizare mare în valoare de câteva miliarde de yuani.
  • Unii deţinători de conturi bancare au fost împiedicaţi să “vândă în lipsă” contracte futures.
  • Organismul chinez de reglementare a pieţei a anunţat o investigaţie asupra manipulării pieţei, ceea ce s-ar putea să fi contribuit la recenta scădere înregistrată de acţiuni, conform opiniei acestei instituţii.
  • Central Huijin Investment Company, ramura de investiţii a guvernului central chinez, a anunţat de asemenea că a cumpărat ETF-uri şi că va continua să facă acest lucru pentru a impulsiona piaţa.
  • 28 listări IPO proramate pentru săptămânile următoare au fost amânate, pe motiv că acestea vor absorbi o cantitate prea mare de lichidităţi, investitorii fiind acuzaţi că vând acţiuni existente pentru a face rost de capital pentru IPO-uri.

Este o gamă uimitoare de măsuri care au fost anunţate în doar două săptămâni, însă, cu toate acestea, situaţia pare să fie tot mai disperată. În ciuda încercărilor de a stabiliza piaţa, indicele Shanghai Composite a înregistrat o scădere de aproape 20%.

Este foarte probabil că în zilele următoare să vedem încercări suplimentare de a resuscita piaţa chineză de acţuni, care dă bătaie de cap regimului comunist de la Beijing.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor