Bugetul pe 2025. Consiliul Fiscal nu e de acord cu optimismul lui Ciolacu: Ţinta de deficit de 7%, "foarte ambiţioasă"

Marcel Ciolacu (facebook/guv.ro)
Loredana Diacu
02.02.2025

Consiliul Fiscal al României a publicat o opinie preliminară cu privire la Legea bugetului pentru anul 2025, în care precizează că ţinta de 7% deficit bugetar, asumată de Guvern, este „foarte ambiţioasă”. Potrivit specialiştilor, cifra compatibilă cu actuala construcţie bugetară pentru anul 2025 este apreciată la 7,7% din PIB, relatează Ziare.com.

„Ţinta de 7% deficit în 2025 este foarte ambiţioasă şi cere măsuri atât pe partea de cheltuieli, cât şi pe cea de venituri. Este de reamintit că România are cele mai joase venituri fiscale (inclusiv contribuţii) din UE, cu excepţia Irlandei. Ajustarea din 2025 este numai începutul corecţiei macroeconomice; măsuri vor trebuie adoptate şi în anii următori. Corecţia macroeconomică este obligatorie şi pentru a diminua deficitul de cont curent, pentru a reduce presiunea pe moneda naţională”, se arată în sinteza raportului Consiliului Fiscal.

Concret, CF apreciază construcţia bugetară pentru anul 2025 compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a prognozării veniturilor şi cheltuielilor.

„O colectare mai bună în fapt a veniturilor fiscale, o ajustare adiţională a cheltuielilor de capital, utilizarea oricăror economii ce rezultă în execuţia bugetară şi prioritizarea proiectelor pot face ca nivelul deficitului bugetar în execuţie să se îndrepte către ţinta de 7% din PIB, astfel încât să se asigure respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată de România în cadrul Planului Bugetar-Structural agreat cu CE”, mai transmit aceştia.

De asemenea, specialiştii mai opinează că măsurile de corecţie bugetară adoptate reuşesc să stopeze tendinţa de adâncire a deficitului şi să-l îndrepte către o diminuare considerabilă.

„CF nu poate lua în considerare veniturile ipotetice având drept sursă îmbunătăţirea colectării de către ANAF în evaluarea sa. În consecinţă, în evaluarea sa privind bugetul public pentru anul 2025, CF vede venituri inferioare cu circa 9,7 mld. lei, reprezentând circa 0,5% din PIB, faţă de ţintele asumate în proiectul de buget”, se arată în opinie.

În ceea ce priveşte cheltuieli bugetare, CF identifică un necesar suplimentar de alocări la nivelul cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi cu dobânzile în cuantum de cel puţin 4,5 mld. lei, reprezentând circa 0,2% din PIB. Totodată, există riscuri suplimentare cu privire la încadrarea în nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal şi cele de asistenţă socială.

Instituţia evidenţiază faptul că o mai bună colectare a veniturilor fiscale o ajustare adiţională a cheltuielilor de capital, utilizarea oricăror economii ce rezultă în execuţia bugetară şi prioritizarea proiectelor pot face ca nivelul deficitului bugetar în execuţie să se îndrepte către ţinta de 7% din PIB, aşa cum este prevăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor