Brexitul. Premierul britanic îi garantează lui Iohannis că se va implica personal ca să nu existe probleme pentru români
alte articole
Premierul Marii Britanii, Theresa May a garantat că se va implica personal să nu existe incidente care să-i privească pe români nici înainte, nici după Brexit, a declarat joi preşedintele Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după întrevederea cu May.
"Am găsit mare înţelegere. Doamna prim-ministru mi-a garantat că se va implica personal ca să nu existe astfel de incidente (care să îi privească pe români - n.r.), nici până la Brexit, nici după Brexit, urmând sigur ca multe alte detalii să fie discutate pe parcursul negocierilor care se vor purta între Marea Britanie şi UE 27" a precizat Iohannis, citat de B1 TV.
Şeful statului a mai precizat că în urma discuţiilor a constatat că atât el cât şi Theresa May îşi doresc negocieri clare, în termeni fair Play.
"Doamna prim-ministru mi-a spus cum vede domnia sa procesul Brexit. Mai exact, în prima parte a anului viitor va face notificarea pe articolul 50 (care lansează procesul de 2 ani pentru ieşirea unei ţări din UE.), după care vor începe negocierile. Am constatat că şi doamna prim-ministru şi eu ne dorim negocieri clare, care se duc în termeni foarte corecţi, fair play, cum zic englezii", a mai precizat Klaus Iohannis.
De asemenea, Iohannis a dat asiguri că autorităţile române vor negocia "cu foarte mare aplomb" situaţia românilor stabiliţi în Marea Britanie pentru a se asigura că aceştia nu vor avea parte de nicio problemă sau de incidente nefericit înainte şi după ieşirea din UE.
Reamintim că momentul deciziei de a invoca Articolul 50 va oferi Parlamentului britanic un an, începând cu aprilie 2019, până la următoarele alegeri generale din mai 2020, pentru a începe să anuleze părţi individuale ale legii UE. Schimbările legale vor avea loc, prin urmare, în acelaşi timp cu campania electorală.
În acest context, liderii UE au declarat că, dacă Marea Britanie doreşte un comerţ libert cu Europa, trebuie să permită libertatea de mişcare, replică Theresei May fiind că ţara sa va face presiuni pentru a obţine accesul la piaţa unică în timp ce îşi va păstra autonomia asupra legilor privind imigraţia.
“Doresc [ca Brexitul] să implice comerţ liber cu produse şi servicii. Doresc [ca Brexitul] să ofere companiilor britanice libertatea maximă de a face comerţ şi de a opera pe piaţa unică şi să permită companiilor europene să facă la fel aici. Dar, daţi-mi voie să fiu clară: nu părăsim Uniunea Europeană doar pentru a renunţa la controlul asupra imigraţiei din nou”, a declarat May.
În ceea ce priveşte "incidente nefericite", sintagma folosită de Klaus Iohannis, reamintim că numeroase incidente cu caracter rasist s-au înregistrat în Marea Britanie după referendumul care a decis ieşirea ţării din UE, vizaţi fiind polonezi, români, italieni şi musulmani, care au fost somaţi să părăsească teritoriul britanic.