Iohannis, despre scenariul unui nou mandat de premier pentru Cioloş: "Sigur că este o variantă bună. Dar o desemnare va depinde de partide"

Dacian Cioloş trebuie "asumat" clar de un partid sau de o coaliţie de partide pentru a fi desemnat din nou în fruntea Guvernului, a explicat joi preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a nuanţat joi declaraţiile cu privire la apartenenţa politică a lui Dacian Cioloş, ca o condiţie sine qua non pentru un nou mandat în fruntea Guvernului. Răspunzând la o întrebare a presei, şeful statului a explicat că prin apartenenţă politică nu înţelege că Cioloş trebuie să aibă carnet de membru de partid ci să fie asumat clar de un partid sau o coaliţie de partide.

"Pe mine nu mă interesează deloc dacă e membru de partid cu carnet sau nu. Asta este problema partidului şi a relaţiei dintre partid şi persoana respectivă", a declarat Iohannis.

"Nu este rolul preşedintelui să verifice dacă şi-a plătit cotizaţia, nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană e asumată politic de un partid sau o coaliţie de partide, atunci este un premier politic", a mai adăugat preşedintele.

Întrebat dacă Cioloş este o soluţie bună de premier, Iohannis a răspuns afirmativ:

"Sigur că este o variantă bună. Dacă un an a fost bun şi eu l-am desemnat, cum să nu fie bun şi în continuare. Dar această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele îşi asumă această propunere — ştiţi că sunt întâlniri pe care le face preşedintele cu partidele după alegeri şi, dacă acolo vin partide şi spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloş — atunci consider că este o propunere politică şi voi ţine cont foarte serios de această propunere", a subliniat şeful statului, citat de Agerpres.

Cât despre faptul că Cioloş a declarat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că nu se vede implicat într-o formulă de guvernare care să includă şi PSD, Iohannis a răspuns că "după alegeri este diferit faţă de înainte de alegeri" şi a precizat că îşi doreşte crearea unui guvern "direct din prima".

“Acum suntem în pre-campanie şi campanie. Situaţia care va reprezenta voinţa electoratului va trebui să ducă la formarea unui guvern. Nu îmi doresc o situaţie în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilităţi din cauza cărora să nu putem forma un guvern. Îmi doresc crearea unui guvern direct din prima”, a adăugat şeful statului.

Declaraţiile lui Iohannis au făcut făcute la Bruxelles, unde şeful statului a avut o întâlnire cu Theresa May.

Revenind la "asumarea clară" a lui Cioloş, reamintim că atât USR cât şi PNL s-au declarat dornice (iar USR chiar foarte dornică) să şi-l asume pe premier şi au lăudat platforma de principii publicată de acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne