Coaliţia pentru familie îi cere explicaţii lui Iohannis. BOR o susţine

Coaliţia pentru Familie îi cere lui Klaus Iohannis explicaţii pentru declaraţiile potrivit cărora demersul prin care 3 milioane de cetăţeni au solicitat un referendum pentru revizuirea articolului 48(1) din Constituţie, cu privire la familie, ar fi ”fanatism religios”.
Coaliţia pentru Familie (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
20.10.2016

Solicităm aceste clarificări în condiţiile în care presa a preluat şi interpretat declaraţia domnului Preşedinte ca pe un semnal clar de opoziţie faţă de iniţiativa cetăţenească. Mai mult, presa internaţională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curţii Constituţionale care se va pronunţa pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbaţi de a le fi recunoscută în România căsătoria încheiată într-un alt stat”, se arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Familie.

”Există riscul ca declaraţia de ieri a Preşedintelui României să fie interpretată, în lipsa clarificărilor, ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor, în condiţiile în care iniţiativa cetăţenească a fost sprijinită de toate cultele creştine recunoscute în România. Catalogarea unui demers cu o asemenea susţinere în societate ca fiind expresia fanatismului religios ar fi expresia unei atitudini antidemocratice şi anticonstituţionale”, atrag atenţia membrii Coaliţiei.

Ei cer ca ”poporul român să fie cel care să decidă, prin referendum, asupra acestei probleme de importanţă vitală pentru existenţa sa colectivă. Suveranitatea poporului nu poate fi pusă în discuţie de nimeni şi nu poate constitui obiectul niciunei negocieri (Constituţia României. Titlul I, art. 2)”.

”Odată cu publicarea deciziei unanime a Curţii Constituţionale, care a constatat conformitatea iniţiativei cetăţenilor cu Constituţia şi cu principiile democratice, solicităm Parlamentului României să urgenteze procedurile legislative privitoare la discutarea şi votarea iniţiativei noastre de revizuire constituţională”, concluzionează comunicatul semnat de Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de iniţiativă cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie.

BOR reacţionează

Şi Patriarhia Română a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Iohannis, arătând într-un comunicat remis, joi, Agerpres, că ”un demers civic, perfect legal şi validat de Curtea Constituţională, nu poate fi considerat în niciun caz o cale a fanatismului religios sau o dovadă de intoleranţă. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetăţeni, este un exerciţiu democratic firesc şi necesar”.

Potrivit sursei citate, "propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă o solicitare ultimativă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii — familia".

”Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de realitatea dramatică a prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene”, se precizează în comunicat.

Patriarhia îşi exprimă ”speranţa că demersul moral şi civic al Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei”.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, cu privire la modificarea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, că este greşită calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative.

"În chestiunea modificării Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparţin, provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele şi nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii către celălalt", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat ce părere are despre demersul celor 3 milioane de români cu privire la modificarea Constituţiei.

În iulie, CCR a constatat că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor