Premierului May i se cere să demareze cât mai repede procesul de Brexit

Unul dintre înalţii oficiali ai Uniunii Europene a pus pe umerii premierului britanic Theresa May o nouă serie de presiuni pentru a nu amâna ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), cerându-i să înceapă procedura „cât mai curând posibil”.
Premierul britanic Theresa May împreună cu Preşedintele Consiliului European Donald Tusk în Downing Street 8 septembrie 2016
Premierul britanic Theresa May împreună cu Preşedintele Consiliului European Donald Tusk în Downing Street 8 septembrie 2016 (Leon Neal/Getty Images)

Sosit la Londra pentru discuţii cu premierul londonez, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a reiterat cerinţa sa ca Marea Britanie să ia măsuri pentru a pune capăt nesiguranţei în care se află restul Uniunii Europene.

El a informat-o pe premierul May: „Aceasta este poziţia împărtăşită de toate cele 27 de state membre. Mai simplu spus, mingea este în terenul dumneavoastră acum.”

„Sunt conştient că nu este uşor, dar totuşi sper că veţi fi pregătită să începeţi procesul cât mai curând posibil”.

De asemenea, pe contul său de Twitter, Tusk a scris: „Obiectivul nostru este acela de a stabili cele mai strânse relaţii UE-Marea Britanie. Mingea este în terenul britanicilor pentru a începe negocierile. Este în interesul tuturor ca [negocierile] să înceapă cât mai curând posibil”.

Astfel, premierului May i se cere să accelereze declanşarea Articolului 50, procesul oficial care dă undă verde unor negocieri de retragere, care vor dura doi ani.

Recent, Theresa May a insistat în repetate rânduri că acel proces nu va începe decât în 2017, fără a menţiona o dată clară.

În ultimele săptămâni, unii lideri UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au făcut un pas înapoi în privinţa insistenţelor lor anterioare ca Brexitul să înceapă rapid. Aparent, aceşti lideri UE au recunoscut faptul că noul guvernul britanic are nevoie de timp pentru a stabili ceea ce doreşte.

Tusk a declarat că detaliile Brexitului nu vor fi discutate la următorul Consiliu European din Slovacia, deoarece Articolul 50 nu a fost invocat încă.

Dar el a precizat că, la o întâlnire la care va participa şi May, liderii celorlalte 27 de naţiuni UE vor „discuta despre consecinţele politice pe care le va avea Brexitul” pentru Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe