Premierul britanic subliniază în continuare cooperarea internaţională după Brexit

Marea Britanie va rămâne activă pe scena globală în ciuda votului său de a părăsi Marea Britanie, a declarat premierul Theresa May la summitul ONU. Ea a reiterat, de asemenea, viziunile sale în ceea ce priveşte limitarea deplasării refugiaţilor.
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

Premierul britanic, Theresa May, a declarat Naţiunilor Unite că ţara sa va rămâne un jucător cheie în privinţa chestiunilor globale majore, inclusiv lupta împotriva sărăciei, a terorismului şi a schimbării climatului – în ciuda referendumului britanic din 23 iunie prin care Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană (Brexit).

“Când poporul britanic a votat pentru ieşirea din UE, nu a votat pentru izolarea sau îndepărtarea de oricare dintre partenerii noştri din lume”, a precizat May în discursul său la Adunarea Generală a ONU.

Theresa May – care a preluat funcţia în luna iulie când predecesorul ei, David Cameron, a demisionat după votul pentru Brexit – a declarat că Marea Britanie “a fost întotdeauna un partener global orientat spre exterior” în ceea ce priveşte problemele internaţionale.

Unul dintre cei cinci membri permanenţi cu drept de veto ai Consiliului de Securitate al ONU, May a oferit, de asemenea, asigurări că Marea Britanie va rămâne “neclintită” în privinţa găsirii unor soluţii pentru conflictele din întreaga lume. Premierul britanic a mai precizat că ţara sa va continua, de asemenea, să îşi respecte angajamentele în NATO, precum desfăşurarea unui număr suplimentar de forţe de menţinere a păcii în Somalia şi Sudanul de Sud.

Strategia privind refugiaţii

În plus, May a consacrat o mare parte din discursul ei pe promovarea adoptării unei poziţii mai dure în ceea ce priveşte imigraţia, în contextul afluxului masiv de refugiaţi care doresc să ajungă în Occident.

Ea a cerut să se facă o distincţie mai clară între refugiaţii care fug de persecuţie şi război şi cei care ar putea fi calificaţi drept imigranţi economici, care fug de sărăcie. Aceasta a afirmat că solicitanţii de azil ar trebui să depună o cerere în acest sens în prima ţară sigură în care au ajuns – făcând referire la Turcia, Liban şi Iordania de către majoritatea refugiaţilor proveniţi din Siria zguduită de război.

Premierul britanic a criticat, de asemenea, măcelul îngrozitor care are loc în Siria, cerând liderilor mondiali să îşi intensifice eforturile pentru a găsi o soluţie la războiul ce zguduie ţara arabă şi pentru “a crea un multilateralism îndrăzneţ şi nou”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne