Căsătoriile gay. Iohannis: "E greşit să mergem pe calea fanatismului religios. Eu sunt adeptul toleranţei"

Preşedintele Klaus Iohannis dă de înţeles că nu are nimic împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Nu mai puţin de trei milioane de români cer modificarea Constituţiei în sensul interzicerii căsătoriilor homosexuale. Deşi susţine că încă nu a venit rândul său să se exprime pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative".

Preşedintele comunităţii baptiste din România, Viorel Iuga, i-a adresat un mesaj lui Iohannis în care i-a solicitat să se exprime în favoarea valorilor moral-creştine şi a familiei tradiţionale.

Întrebat de presă dacă răspunde în vreun fel acestei solicitări şi ce părere are despre demersul celor trei milioane de români care doresc să modifice Constituţia în sensul interzicerii căsătoriilor homosexuale, şeful statului a replicat:

"Nu am ce să-i răspund, iar în chestiunea modificării Constituţiei, încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni puţin mai încolo rândul meu. Însă, în acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparţin, provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt.

Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt."