Premierul scoţian vrea încă un referendum pentru independenţă
alte articole
Deschizând conferinţa Partidului Naţional Scoţian în Glasgow, Nicola Sturgeon a declarat că, săptămâna viitoare, va face primii paşi către cel de-al doilea referendum pentru independenţa scoţiană.
“Pot să confirm că Proiectul privind Referendumul pentru Independenţă va fi publicat pentru consultare săptămâna viitoare”, a declarat Sturgeon delegaţilor. Ea a precizat că, în cazul unei ieşiri dificile a Marii Britanii din UE (Brexit) – în special dacă britanicii vor părăsi blocul european fără să păstreze accesul la piaţa unică – atunci Scoţia “va avea dreptul să decidă, din nou, dacă doreşte să adopte o cale diferită”.
Sturgeon chiar a citat manifestul alegerilor Partidului Conservator britanic din 2015, care a susţinut: “Spunem DA unei pieţe unice”.
În ciuda faptului că a fost atentă să nu stabilească o anumită dată pentru vot, afirmând la un moment dat că “oricând se poate întâmpla”, Sturgeon a susţinut că decizia va fi luată înainte ca Marea Britanie să părăsească UE. Premierul britanic Theresa May a susţinut că intenţionează să declanşeze procesul de ieşire din UE la începutul anului următor.
“Un caz pe care îl vom câştiga”
În 2014, 55% dintre scoţieni au votat pentru a rămâne o parte a Marii Britanii; la acea vreme, susţinătorii independenţei au fost avertizaţi că separarea de Londra ar însemna ieşirea din UE.
Sturgeon a declarat că pentru că doar 52% dintre britanici au votat în acest an în favoarea Brexitului – în condiţiile în care peste 60% dintre scoţieni au votat împotriva Brexitului – a schimbat peisajul politic.
În cazul unui Brexit dificil, Sturgeon a declarat că alegerea care se va face în cel de-al doilea referendum pentru independenţă va fi între o Mare Britanie insulară, guvernată de un partid de dreapta obsedat de graniţe şi paşapoarte albastre cu preţul afectării puterii economice şi a stabilităţii şi o Scoţie care progresează, internaţionalistă, capabilă să îşi traseze propriul curs şi să îşi construiască propria securitate şi prosperitate.
“Acesta este un caz pe care îl vom câştiga”, a declarat Sturgeon participanţilor la conferinţa din Glasgow, un oraş pe care ea îl reprezintă în Parlamentul scoţian şi care a votat separarea de Marea Britanie în 2014.
Curs de coliziune cu May
Referitor la Brexit, Theresa May a declarat săptămâna trecută, la conferinţa Partidului Conservator, că nu va accepta libera deplasare a oamenilor ca o condiţie pentru apartenenţa la piaţa unică UE.
Dar, poziţia Bruxelles-ului este aceea că libertatea de mişcarea şi comerţul liber sunt legate în mod categoric.
Pieţele au răspuns, la rândul lor, la comentariile lui May: lira sterlină a primit o nouă lovitură miercuri şi a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american. În raport cu euro, lira sterlină a scăzut de asemenea dar nu la niveluri record.
May şi Sturgeon au discutat de la referendumul britanic, iar premierul scoţian s-a adresat conservatorilor în mod direct în timpul discursului său privind cel de-al doilea referendum.
“În 2014, ne-aţi spus că Scoţia a fost un partener egal în Marea Britanie. Ei bine, a sosit momentul să dovediţi acest lucru. Dacă preţuiţi Marea Britanie – după cum susţineţi – depinde de dumneavoastră să dovediţi că acest lucru ar funcţiona pentru Scoţia. Mingea este în terenul dumneavoastră. Dar ascultaţi – dacă credeţi chiar şi pentru o clipă că nu am vorbit serios şi că nu voi face ce trebuie pentru a proteja interesele Scoţiei, atunci mai gândiţi-vă o dată”, a declarat Sturgeon, adresându-se premierului britanic.