România, avertizată din nou de Federaţia Rusă

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

UPDATE - Premierul Victor Ponta a reacţionat, pe contul său de Twitter, la mesajul transmis de Ministerul de Externe al Rusiei.

"Un răspuns fff clar - DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pt România şi partenerii noştri!!", scrie Victor Ponta pe Twitter.

***

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat joi România că trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici, a etichetat drept "periculoase" acţiunile NATO, despre care afirma că încalcă acordurile existente, inclusiv "actul fondator Rusia-NATO, care este încă în vigoare", potrivit agenţiei TASS.

"Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas periculos, fără precedent, care încalcă toate acordurile Rusiei cu Alianţa. În lipsa clarificărilor pe această temă, dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei efectivelor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fie conştient de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas, pentru securitatea regiunii", a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe citat de Realitatea.

Potrivit oficialului rus, ambele părţi şi-au asumat, potrivit celor statuate în actul fondator, să nu îşi suplimenteze, în mod excesiv, capabilităţile militare, armamentul greu şi echipamentele de luptă, aşa-numitele, deşi Rusia a insistat asupra clarificării acelei formulări.

"NATO şi Rusia, alături de celelalte state membre, vor căuta împreună să consolideze stabilitatea prin implementarea acelor măsuri care să prevină orice potenţială ameninţare privind intensificarea forţelor convenţionale, în regiuni din Europa Centrală şi de Est", se precizează în document, a reamintit Aleksandr Lukaşevici.

Nu este prima dată când Federaţia Rusă avertizează România.

Acum o săptămână, înaintea sosirii generalului Phillip Breedlove pentru consultări în România, Excelenţa sa Oleg Malginov, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a dat un interviu agenţiei Agerpres prin care îşi exprima în mod lipsit de diplomaţie aprecierile negative la adresa unor articole apărute în presa din România, care îl vizau pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Printr-o ciudată coincidenţă, imediat după incidentul creat de Oleg Malginov, situl Ministerului Apărării din România posta imagini cu trupele diviziei Tudor Vladimirescu, creată de regimul comunist al lui Iosif Stalin din prizonieri de război, pentru a lupta împotriva Armatei Române.

Conform Hotnews, mesajul care însoţea fotografia era următorul: Militarii Diviziei "Tudor Vladimirescu" depun jurământ faţă de poporul român, cu o zi înaintea plecării în zona frontului, Pe drapelele de luptă ale diviziei scria: "Pentru o Românie liberă şi independentă".

Până în prezent nu a fost înregistrată nicio demisie din Minister, în urma afrontului la adresa suveranităţii României.

Pe 10 mai 2014, Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei şi fost ambasador al Federatei Ruse la NATO, a scris pe contul său de Facebook "La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160" în momentul în care avionului care trebuia să-l transporte de la Chişinău la Moscova i s-a refuzat accesul în spaţiul aerian al României.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.