NATO ia măsuri pentru expulzarea a zeci de presupuşi spioni ruşi din sediul său de la Bruxelles

Aparent NATO a luat măsuri pentru expulza zeci de presupuşi spioni ruşi din sediul său de la Bruxelles, fiind cel mai recent semn al agravării tensiunilor dintre alianţa militară vestică şi Rusia, susţine Fox News.
Soldaţi ai armatei ruse mărşăluiesc în Piaţa Roşie în 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.05.2015

Aparent NATO a luat măsuri pentru a expulza zeci de presupuşi spioni ruşi din sediul său de la Bruxelles, acesta fiind cel mai recent semn al agravării tensiunilor dintre alianţa militară vestică şi Rusia, susţine Fox News.

Publicaţia The Guardian a raportat că NATO a decis luna trecută să ceară ca toate delegaţiile statelor care nu sunt membre ale alianţei să îşi reducă personalul la maxim 30 de persoane. Noua regulă a afectat numai Rusia, deşi estimările numărului exact al delegaţilor ruşi variază. Kremlinul susţine că are numai 37 de oameni acreditaţi să lucreze la Bruxelles, dar un diplomat dintr-un stat membru NATO a declarat că, de fapt, Rusia dispune de 61 de delegaţi. Alte surse NATO au declarat pentru The Guardian că numărul delegaţilor ruşi ar ajunge până la 90.

Indiferent de număr, The Guardian a raportat că diplomaţii NATO estimează că aproximativ jumătate din contingentul rus lucrează în numele serviciului rus de informaţii. Dar, numai ambasadorul rus la NATO, adjunctul, secretarul şi şoferul său au dreptul de a colinda birourile alianţei fără să fie escortaţi.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a negat într-un interviu că noua regulă vizează în mod specific Rusia, susţinând: “Cu ruşii am decis să suspendăm întreaga cooperare practică, dar menţinem deschise canale pentru un dialog şi un contact politic şi militar. O delegaţie de 30 de persoane este mai mult decât suficientă pentru a se realiza acest lucru.”

Mai mult, The Guardian a raportat duminică că NATO a relansat o practică din vremea Războiului Rece, şi anume utilizarea unei “linii fierbinţi” către Kremlin şi cartierul general militar rus în încercarea de a reduce şansele unei confruntări militare. Stoltenberg a dezvăluit că avioanele NATO au interceptat un număr tot mai mare de avioane ruseşti în ultimele luni deasupra mărilor Neagră, Baltică şi Norvegiană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor