Secretarul NATO acuză Rusia de încălcarea acordului Minsk II

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. (Johannes Simon/Getty Images)

La conferinţa de presă din 11 mai 2015 a Secretarului General al NATO, înaintea întâlnirii miniştrilor de externe ai NATO din această săptămână în Antalya, Turcia, Jens Stoltenberg a acuzat făţiş Rusia de încălcarea controversatului acord Misk II.

“Acordul de la Minsk este cea mai bună cale posibilă către o soluţie paşnică şi negociată pentru luptele generate de criza din estul Ucrainei. Susţin toate eforturile pentru implementarea deplină a acordului. Suntem îngrijoraţi când vedem un număr ridicat de cazuri de încălcare [a acordului de pace]… Facem apel tuturor părţilor să respecte încetarea focului… în condiţiile în care acordul de la Minsk prevede ca toate armele grele să fie retrase de pe linia frontului. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acest lucru este de asemenea o încălcare a acordului de la Minsk… Pentru a obţine acest lucru [încetarea focului], este foarte important ca observatorii OSCE să primească acces deplin şi să li se asigure securitatea de care au nevoie. Am văzut în ultimele săptămâni şi luni un suport continuu rusesc pentru separatişti – un suport care implică asistenţă, pregătire dar şi trupe…"

Autorităţile Rusiei neagă sprijinirea separatiştilor care acţionează în estul Ucrainei, deşi în august 2014 în presa rusă au apărut mai multe anchete ale unor grupuri de monitorizare a drepturilor civile, care menţionau cazuri de soldaţi ruşi morţi în luptele din Ucraina şi îngropaţi în secret în Rusia fără onoruri militare, în secret.

Stoltenberg pare să reflecte linia mai dură împotriva Rusiei pe care cancelarul german Angela Merkel a luat-o la Moscova, pe 10 mai, când a etichetat anexarea Crimeei este "criminală şi ilegală".

Secretarul General al Alianţei a mai cerut "Rusiei să oprească acest suport al separatiştilor şi să facă tot ce poate pentru a se asigura că acordul este complet respectat. În estul Ucrainei, Rusia şi separatiştii au capacităţi care le permit să lanseze noi atacuri cu un timp de avertizare foarte scurt. Ei au această capacitate, dar nu voi specula asupra intenţiilor lor.”

“Ucraina este un partener valoros al NATO. Şi, când ne vom întâlni în Antalya, vom desfăşura o întâlnire a Comisiei NATO-Ucraina în acest moment critic. NATO este pregătită să lucreze îndeaproape cu Ucraina. Susţinem reformele apărării pentru a ajuta la crearea unei comenzi, a unui control şi a unor comunicaţii mai solide."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe