Braşov: Staţie de sortare şi transfer deşeuri, inaugurată în premieră în judeţ

(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2009

Prima staţie de sortare şi transfer deşeuri din judeţul Braşov a fost inaugurată joi în localitatea Prejmer, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 1,1 milioane de euro, la care s-au adăugat costuri suplimentare de 350.000 de euro pentru realizarea proiectului tehnic.

Finanţarea investiţiei s-a realizat prin proiectul "Managementul integrat al deşeurilor în sud-estul judeţului Braşov cu Prejmer, centru zonal de colectare selectivă, compactare şi valorificare a deşeurilor" derulat de Consiliul Local al comunei Prejmer cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul PHARE CES 2003.

Pentru administrarea bunurilor rezultate din proiect s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară INTERSAL ai cărei fondatori sunt consiliile locale din comunele Prejmer, Teliu, Budila, Tărlungeni şi Vama Buzăului, parteneri ai proiectului, iar operatorul zonal pentru prestarea serviciilor de colectare a deşeurilor şi administratorul staţiei de sortare şi transfer al deşeurilor este S.C HIDRO SAL COM SRL din Prejmer.

Staţia dotată cu autogunoiere, utilaje şi echipamente performante este deservită de un număr de 20 de persoane şi, într-o primă etapă, rezolvă colectarea integrală a deşeurilor menajere din toate gospodăriile localităţilor implicate în proiect şi colectarea selectivă pentru deşeurile de hârtie şi plastic provenite din şcoli, instituţii publice, agenţi economici.

În următoarea etapă va avea loc extinderea colectării selective a deşeurilor la toate gospodăriile din cele cinci comune.

În planul judeţean de gestionare a deşeurilor este prevăzut ca în judeţul Braşov să funcţioneze şase staţii de transfer la Râşnov, Măieruş, Predeal, Prejmer, Hoghiz şi Victoria. Celelalte cinci urmează să se realizeze din fonduri proprii ale administraţiilor locale, cât şi pe scheme de finanţare europeană în cadrul PHARE, CES şi POS. Dintre acestea, staţia de transfer de la Prejmer a fost finalizată, sunt în fază terminală cele de la Râşnov şi Victoria, iar în fază de proiect sunt staţiile de la Predeal, Hoghiz şi Măieruş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor