BOR vrea să-şi tragă biserică în rezervaţia naturală Bucegi. Societatea civilă zice că nu
alte articole
Pe internet a fost lansată o petiţie împotriva intenţiei Bisericii Ortodoxe Române de a construirii un lăcaş de cult în rezervaţia naturală Bucegi. Deşi lansată în urmă cu doar câteva zile, petiţia a strâns deja peste 12.900 de semnături. Totodată, cei care îşi doresc ca pe platoul Bucegilor să nu apară construcţii, fie ele mirene sau bisericeşti, au creat şi o pagină de Facebook pentru a-şi exprima dezacordul faţă de iniţiativa BOR. https://www.facebook.com/NuBisericiBucegi
"Au apărut biserici aproape pe fiecare stradă...cred că sunt mai multe decât trebuie...", " Avem în ţara aceasta mai multe biserici decât şcoli, biserica nu plăteşte taxe şi impozite statutului, beneficiază de bani de la buget iar preoţii sunt în Parlamentul României şi votează legile ţării. Chiar nimeni nu sesizează ridicolul ? Biserica nu mai are nimic cu Bunul Dumnezeu şi credinţa în el, este pur si simplu un business sub acoperire, cu înţelegerea tacită a politicienilor!", sunt câteva din mesajele lăsate de semnatarii petiţiei pentru feţele bisericeşti.
"Susţin petiţia împotriva construirii unei biserici, cu acces auto, pe platoul Bucegi, în rezervaţia naturală. Probabil că vom acţiona şi în instanţă. Aştept de la Biserica Ortodoxă să sprijine refacerea morală a poporului, nu să iniţieze proiecte megalomanice." scrie şi Nicuşor Dan, preşedintele Salvaţi Bucureştiul, pe contul său de Facebook.
De ce vrea BOR lăcaş de cult
Venind "în întâmpinarea opiniei publice", Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat un comunicat de presă pentru a-i informa pe cetăţeni că ridicarea respectivei biserici nu este ceva iminent ci va mai dura, iar construcţia (deşi nedorită) va fi ridicată în deplină legalitate.
"În ceea ce priveşte biserica din zid care va fi construită pe Platoul Bucegi, până în prezent au fost obţinute terenul în folosinţă gratuită în suprafaţă de 3000 mp din partea Consiliului local al oraşului Buşteni prin hotărârea nr. 3341/2012 şi avizul favorabil de construire a noului locaş de cult nr. 3/martie 2014 din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. De asemenea, s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost înaintat spre aprobare Consiliului Judeţean Prahova. După aprobarea PUZ –ului, va fi realizat proiectul pentru autorizarea viitorului locaş de cult şi va fi întocmită documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire, conform legislaţiei în vigoare. Abia atunci Arhiepiscopia Bucureştilor va începe construirea bisericii de pe Platoul Bucegi.", informează Arhiepiscopia.
Cât despre motivul pentru care BOR vrea să ridice o biserica exact pe Platoul Bucegi, într-un parc natural, care intră sub incidenţa legilor privind ariile protejate, purtătorul de cuvânt al patriarhiei, părintele Stoica, a declarat pentru totb.ro, că biserica vine "ca o necesitate", fiind cerută de turişti:
“Au cerut-o turiştii, este o necesitate. După cum ştiţi, acolo există şi crucea de pe Caraiman, crucea situată la cea mai mare înălţime din România, aşa că unii turişti simt nevoia de a avea un loc unde să se roage, să aprindă o lumânare”, a declarat părintele Stoica.