Cadoul lui Ponta pentru 19.000 de ţârcovnici: o ordonanţă de urgenţă aprobată pe ascuns

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

După două zile de la lansarea sa în cursa prezidenţială, în cadrul căreia a adus în prim plan tema apartenenţei sale la religia ortodoxă, premierul Victor Ponta continuă să facă cadouri Bisericii. De această dată, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, pe ascuns, în favoarea Bisericii Ortodoxe.

Circa 19.000 de cântăreţi bisericeşti din mai multe judeţe, care nu şi-au primit de peste trei luni salariile de la Consiliile Judeţene, au fost incluşi din nou pe statele de plată ale autorităţilor locale. Cu toate că tăierea salariilor datează de mai multe luni, ca urmare a unor rapoarte ale Curţii de Conturi care a sesizat că sumele transferate bisericilor de la Consiliile Judeţene pentru salariile cântăreţilor sunt ilegale, această situaţie s-a rezolvat cu prioritate la două zile după lansarea oficială a candidaturii la preşedinţie a premierului Victor Ponta.

După multe luni de aşteptare, problema cântăreţilor s-a rezolvat de urgenţă după ce aceştia au făcut demersuri către autorităţile bisericeşti superioare.

Cântăreţii bisericeşti au fost încadraţi în categoria personalului neclerical, pentru a putea fi plătiţi mai departe de către Consiliile Judeţene. Această specificare s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă, care a fost aprobată de Guvern pe 31 iulie, însă fără ca proiectul să fie supus dezbaterii publice, aşa cum prevede Legea transparenţei decizionale, şi fără să fie menţionată pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului sau pe lista actelor normative făcute publice după şedinţa de Guvern

În prezent, legislaţia prevede ca personalul clerical al cultelor din România să primească salariu de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar personalul neclerical, de la bugetele locale ale consiliilor judeţene.

Traian Băsescu: Biserica Ortodoxă s-ar putea implica indirect în campania prezidenţială

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi, la postul B1 Tv, că Biserica Ortodoxă s-ar putea implica indirect în campania prezidenţială ca urmare a faptului că liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, are o influenţă "formidabilă" în rândul clerului şi nu are "decenţa să nu se bage".

Întrebat dacă Biserica Ortodoxă Română s-ar putea implica indirect în campania electorală, Băsescu a replicat: "Nu putem să nu luăm de bune comunicatele oficiale ale BOR, care spune că va fi neutră. Dar ţineţi cont că tata socru are o influenţă formidabilă în rândul clerului - a fost şef de seminar, ce Dumnezeu a fost - şi nu are nici decenţa să nu se bage. Deci tata socru va fi un propagandist în favoarea lui Victor Ponta în interiorul BOR".

Şeful statului a precizat că, deşi premierul Ponta a lansat tema naţionalităţii şi religiei în campania electorală, iar posibilul său contracandidat principal, Klaus Iohannis este sas şi protestant, acesta din urmă tot are şanse să-l învingă pe liderul PSD în turul doi.

„A lansat-o Ponta, dar la populaţia educată nu va conta. La populaţia care merge duminică de duminică la biserică şi care în loc să dea 10 lei la doctor, dă 100 de lei la biserică, vă asigur că va conta, chiar dacă eu şi în aceste condiţii îl cotez pe Iohannis cu şansa de a-l bate pe Ponta, dacă intră în turul doi”, a menţionat preşedintele.

Replica lui Klaus Iohannis despre întroducerea temei religioase în campania electorală de către Victor Ponta

Liderul PNL Klaus Iohannis a afirmat că este greşit şi periculos ca un politician să introducă tema religioasă într-o campanie electorală şi că toate constituţiile democratice din această lumea stipulează libertăţile fundamentale, inclusiv libertatea religioasă.