Camera Deputaţilor dă bani la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei. Remus Cernea: Prea mulţi bani publici se duc către ortodoxie
alte articole
Deputatul Remus Cernea şi-a exprimat miercuri dezacordul faţă de decizia Camerei Deputaţilor de a aproba plătirea din bugetul Camerei, a unei cotizaţii anuale către Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei: "Prea mulţi bani publici se duc către ortodoxie. Trebuie oprit acest lucru".
Camera Deputaţilor a adoptat cu 307 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere participarea Camerei la bugetul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, urmând ca această cotizaţie anuală să fie inclusă în bugetul forului legislativ începând din anul 2014.
Deputatul independent Remus Cernea a atras atenţia că nu este stabilit cuantumul cotizaţiei respective. "Mult prea multe fonduri publice se duc către ortodoxie, fie de la Parlament, fie de la autorităţile locale. Trebuie să oprim acest lucru, în România nu există biserică de stat", a susţinut Cernea, stârnind vociferările mai multor deputaţi care nu au fost în asentimentul său.
Camera Deputaţilor este membru al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei din anul 1999, cotizaţia fiind de 10.000 de euro pe an. Ţara noastră nu a mai plătit cotizaţie până în prezent, anul 2014 fiind primul an când se plăteşte această cotizaţie, conform unor surse parlamentare.
În ultimii 24 de ani au fost alocate miliarde de euro pentru construirea de noi biserici. În plus, au mai fost acordate terenuri întinse, clădiri şi alte bunuri de valoare importantă. De exemplu, numai terenul din centrul capitalei acordat gratuit de către stat Patriarhiei BOR pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului era în valoare de cca 200.000.000 euro.
Sume enorme sunt alocate pentru biserici, în timp ce în alte domenii prioritare şi de care depinde calitatea vieţii şi nivelul de democraţie şi de civilizaţie cum sunt educaţia, cercetarea ştiinţifică, sănătatea, protecţia mediului sunt subfinanţate.
Nu există în acest moment o lege care să clarifice cum şi în ce cuantum ar putea fi finaţate bisericile din România din bani publici.
Numai în luna decembrie 2013, Guvernul României a alocat din Fondul de Rezervă suma de 30 milioane RON pentru construcţii de noi biserici, iar de curând Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care poate aloca sume din Fondul de Rezervă bugetară pe specific cultural, religios şi sportiv.