Bombardier rusesc Tu-95 interceptat de avioanele de luptă japoneze
focus
alte articole
Un bombardier rusesc Tu-95 a fost interceptat lângă coasta Japoniei în două ocazii separate în 20 martie, conform Ministerului japonez al Apărării, care a publicat luni detaliile incidentului.
Bombardierul, cunoscut şi sub numele de “Bear” în codul NATO, a fost zărit deasupra Strâmtorii Coreene între Coreea de Sud şi insula japoneză Kyushu, înainte să fie interceptat de avioanele de luptă F-15J şi escortat în afara strâmtorii aglomerate.
Acelaşi bombardier a fost depistat zburând în nordul Mării Chinei de Est, din vestul spre nordul Japoniei, înainte să traverseze disputatele Insule Kuril din Marea Ohotsk ca apoi să se întoarcă în teritoriul rusesc, susţine Internaţional Business Times.
Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Japonia împart cu toţii o linie de coastă în Marea Japoniei.
În timp ce mass media s-a concentrat pe activitatea aeriană rusească din regiunea Baltică, Japonia a înregistrat la rândul său o intensificare masivă a activităţii ruseşti în ultimul an. Conform unui raport Reuters, Forţa Aeriană Japoneză a interceptat avioane de luptă ruseşti de 369 de ori în ultimele 3 luni ale anului trecut, de patru ori mai mult decât în urmă cu 10 ani. Japonia a interceptat, de asemenea, un număr aproape egal de avioane de luptă chineze în aceeaşi perioadă.
În plus, şase avioane de luptă ruseşti au fost interceptate în apropierea apelor teritoriale letone în cursul zilei de sâmbătă: două avioane de transport An-26, două avioane de luptă Su-27 şi două bombardiere Su-34.
Activitatea militară rusă s-a intensificat semnificativ în apropierea spaţiului aerian teritorial şi a apelor teritoriale letone în săptămânile recente.
Astfel, armata letonă a anunţat în 17 martie că o ambarcaţiune rusă, identificată ca o navă-bază pentru submarine din clasa Kashtan, s-a apropiat la 52 km de graniţele maritime ale ţării, conform Moscow Times. Cu o zi mai devreme, armata letonă a raportat detectarea a două submarine ruseşti din clasa Kilo la cel puţin 50 km de apele teritoriale letone.
În decembrie 2014, Ministerul leton al Apărării a susţinut că submarinele ruseşti s-au apropiat de graniţele sale maritime de peste 50 de ori în cursul anului trecut, în timp ce avioanele ruseşti au zburat în apropierea spaţiului aerian leton de 200 de ori, conform agenţiei de ştiri TASS.
Ministerul rus al Apărării nu a negat şi nici nu a confirmat aceste date şi a insistat că mişcările sale militare au loc “în strictă conformitate cu normele şi practicile internaţionale existente”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.