Bogdan Aurescu: ”Zona Mării Negre se confruntă cu o fractură geopolitică” (video)

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Problema principală cu care se confruntă astăzi zona Mării Negre este fractura geopolitică între diverşii actori regionali. OCEMN nu se poate dezvolta pe deplin făcând abstracţie de dialogul care este absolut necesar la nivel politic. Organizaţia în sine are un rol foarte important de jucat în încurajarea culturii dialogului, întrucât a fost una dintre primele iniţiative de cooperare regională lansate în această zonă, iar preşedinţia română doreşte să-şi aducă o contribuţie directă în acest sens. Dialogul este fundamental în rezolvarea tuturor problemelor, indiferent cât de adânc înrădăcinate ar fi acestea", a declarat ministrul român de Externe în cadrul unei conferinţe găzduite azi de MAE.

”Comportamentul şi disponibilitatea de cooperare a statelor din regiune sunt modelate de percepţia asupra propriei securităţi şi a celei regionale, cât şi de interpretarea diferită a istoriei, inclusiv a istoriei recente. Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna, de-a lungul mileniilor, dar şi în istoria noastră apropiată, la confluenţa intereselor geostrategice ale estului şi vestului, ale influenţelor sudului, confluenţă care ne-a modelat istoria. Avem o vocaţie de ţară-graniţă, de limes în această regiune la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO. Trebuie să folosim această vocaţie de punte pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate în regiune", a explicat Bogdan Aurescu.

„România încurajează o abordare complementară, luând în considerare toate platformele relevante legate, într-un fel sau altul, de regiunea Mării Negre. În acest sens, dorim armonizarea politicilor şi proiectelor din cadrul Sinergiei Mării Negre cu cele din Parteneriatul Estic, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Strategia de Securitate Maritimă şi Strategia UE pentru Asia Centrală, Politica Maritimă Integrată a UE, Instrumentul de Asistenţă de Preaderare, amplificând capacităţile UE de actor relevant în raport cu vecinii şi cu vecinii vecinilor săi”, a mai spus oficialul român.

Şeful diplomaţiei române a mai arătat că prevenirea transformării conflictului din Ucraina într-un alt conflict îngheţat în regiune reprezintă o preocupare constantă a diplomaţiei române.

Avem o vocaţie de ţară-graniţă, de limes în această regiune la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO. Trebuie să folosim această vocaţie de punte pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate în regiune.

Recomandăm şi : De ce n-a reuşit România să devină un lider în Regiunea Mării Negre

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne