România, parte din cel mai mare exerciţiu aeropurtat desfăşurat de NATO în Europa, de la încheierea Războiului Rece

Soldaţi români participă la exerciţiul militar al NATO “Agile Spirit 2015” la baza militară Vaziani de lângă Tbilisi, Georgia, 21 iulie 2015.
Soldaţi români participă la exerciţiul militar al NATO “Agile Spirit 2015” la baza militară Vaziani de lângă Tbilisi, Georgia, 21 iulie 2015. (Captură Foto)

Militari din Italia, Spania şi Forţele Terestre ale SUA se vor paraşuta miercuri, 26 august, începând cu ora 14.00, în Poligonul Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul unui asalt aeropurtat ce face parte din exerciţiul multinaţional Swift Response 15, condus de Forţele Terestre ale SUA.

Swift Response 15 se desfăşoară în România, Bulgaria, Germania şi Italia, la exerciţiu luând parte paraşutişti din 11 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Comandantul grupării operative întrunite, care este şi comandantul Corpului XVIII Aeropurtat, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, şi consilierul său pentru problemele subofiţerilor, plutonier-adjutant principal Benjamin Jones, se vor paraşuta împreună cu militarii", se precizează în comunicatul remis de Ambasada SUA Epoch Times.

Exerciţiul se desfăşoară în Bulgaria, Germania, Italia şi România, cu participarea a peste 4.800 de militari din Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii. În cadrul său vor fi efectuate mai multe asalturi aeropurtate ce vor avea loc aproape simultan în poligoanele Smârdan, din România, Hohenfels, din Germania, şi Novo Selo, din Bulgaria, unde se vor desfăşura şi antrenamente ulterioare.

Din contingentul multinaţional care se va antrena în România fac parte militari italieni din Regimentul 187 Infanterie Aeropurtată, militari spanioli din Brigada 6 Aeropurtată şi militari americani din Corpul XVIII Aeropurtat, din Brigada 1 Luptă a Diviziei 82 Aeropurtate şi din Batalionul 1 al Regimentului 75 Rangeri, care vor interacţiona, la sol, cu militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

Potrivit Ambasadei SUA, Swift Response 15 este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat pe continentul european de la încheierea Războiului Rece.

"Exerciţiul a fost creat pentru a integra forţele de răspuns rapid ale mai multor naţiuni, care să acţioneze în comun şi să confirme capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a desfăşura rapid trupe şi de a acţiona în sprijinul menţinerii unei Europe puternice şi sigure", se mai precizează în comunicat.

Poligonul Smârdan a mai găzduit în luna martie a acestui an o serie de exerciţii aeropurtate la care au participat militari americani din Brigada 173 Aeropurtată şi Regimentul 2 Cavalerie, şi militari români de la Brigada 282 Mecanizată. Într-unul din acele exerciţii doi paraşutişti americani au fost răniţi.

Exerciţiul Swift Response 15 are loc pe fundalul tensiunilor tot mai adânci dintre Rusia şi Occident, provocate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi implicarea Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei. Atât NATO cât şi Rusia au mobilizat forţe impresionante, pentru a răspunde la o amplificare a tensiunilor din regiune, pregătirile incluzând exerciţii militare majore, desfăşurate de ambele părţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.