NATO lansează exerciţii maritime comune cu Ucraina în Marea Neagră
alte articole
Forţele NATO şi armata ucraineană au lansat un exerciţiu maritim comun în Marea Neagră, în apropierea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut.
Exerciţiul maritim, numit Sea Breeze 2015, a început luni în regiunile ucrainene Odessa şi Nikolaevsk, cu participarea a 2.500 de soldaţi şi a aproximativ 150 de vehicule militare.
Kievul a trimis 1.000 de soldaţi, 9 nave de luptă şi 8 avioane de luptă iar SUA pune la dispoziţie 1.000 de soldaţi, precum şi 5 nave de luptă, 2 submarine şi 6 avioane de luptă.
În plus, 500 de soldaţi, 6 nave de luptă, 3 submarine şi 6 avioane de luptă provin din Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Turcia, Marea Britanie precum şi din Republica Moldova şi Suedia – ultimele două ţări nefăcând parte din NATO.
“Exerciţiul urmăreşte să întărească încrederea şi securitatea în regiune şi să îmbunătăţească interoperabilitatea între forţele maritime ale Ucrainei, NATO şi ale ţărilor partenere”, conform unei declaraţii din partea Ministerului ucrainean al Apărării.
Exerciţiul, care se va încheia în 12 septembrie, s-a desfăşurat anual în Ucraina începând cu 1997, cu excepţia anilor 2006, 2007 şi 2009.
Moscova a condamnat în repetate rânduri exerciţiile militare ale NATO şi comasarea militară a alianţei vestice în apropierea graniţelor Rusiei.
Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au răcit rapid după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014. Aceste relaţii s-au deteriorat şi mai mult după ce Ucraina a lansat operaţiuni militare în aprilie 2014 pentru a opri o rebeliune separatistă pro-rusă în regiunile estice Doneţk şi Lugansk, în care se vorbeşte predominant limba rusă.
Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Kremlinul că interferează în problemele interne ucrainene şi că susţine forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Rusia a negat cu tărie aceste acuzaţii.
Conform ONU, aproximativ 7.000 de oameni au fost ucişi până acum în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.