NATO deschide un centru de pregătire în Georgia. Rusia critică mişcarea

Soldaţi georgieni.
Soldaţi georgieni. (Captură Foto)

NATO a deschis joi un centru de pregătire în Georgia, în condiţiile în care fostul stat sovietic încearcă să îşi intensifice parteneriatul cu alianţa militară vestică în contextul tensiunilor cu Rusia, conform Yahoo News.

Georgia a urmărit de mult timp să devină un membru cu drepturi depline al NATO şi speră să fie invitată să se alăture Membership Action Plan (MAP) – un pas oficial către obţinerea statutului de membru al alianţei – în cadrul unui summit NATO care va avea loc în Varşovia în 2016.

Analiştii se îndoiesc, însă, că NATO va include micuţa ţară din Caucazul de Sud în MAP în 2016 de teamă că va înfuria Rusia pe fundalul tensiunilor cu Ucraina.

În remarcile sale, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc alături de premierul georgian Irakli Garibashvili înainte de ceremonia de deschidere a centrului, a părut să adopte o poziţie neutră.

Crearea Centrului de Pregătire şi Evaluare Comună între NATO şi Georgia, al cărui sediu va fi stabilit lângă capitala Tbilisi, urmăreşte să susţină fostul stat sovietic care a purtat un război de cinci zile cu Rusia în 2008.

Stoltenberg, care a sosit miercuri în Tbilisi, a declarat că la noul centru se vor pregăti trupe georgiene şi NATO.

“Acest centru va ajuta Georgia să îşi modernizeze forţele armate, ca acestea să devină mai capabile să facă faţă provocărilor secolului 21”, a declarat Stoltenberg, la ceremonia care a avut loc la centrul de la baza militară Krtsanisi.

Premierul georgian a subliniat că noul centru va întări stabilitatea regională şi că acesta nu vizează vreun stat învecinat.

În mod previzibil, Rusia a criticat mişcarea, etichetând-o ca o provocare din partea NATO.

“Considerăm că acest pas este o continuare a politicilor provocatoare ale alianţei, îndreptate înspre extinderea influenţei sale geopolitice”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt pentru Ministerul rus de Externe.

Stoltenberg a lăudat legăturile tot mai apropiate cu Georgia, dar nu a făcut nicio promisiune când a fost întrebat despre şansele obţinerii de către Georgia a planului de apartenenţă la NATO în cadrul summitului din Varşovia.

“Pot să spun că Georgia are deja uneltele necesare pentru a face progrese înspre obţinerea statutului de membru”, a declarat el.

În plus, la o conferinţă de presă separată alături de preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili, secretarul general al NATO a declarat că alianţa militară vestică “va continua să fie alături de Georgia”.

Anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi conflictul separatist ce a izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei au afectat puternic relaţiile dintre Rusia şi NATO, ambele acuzându-se reciproc de interferarea în problemele fostelor state sovietice.

În august 2008, Georgia a purtat şi a pierdut un scurt război cu Rusia cu privire la regiunea separatistă Osetia de Sud, care este susţinută de Kremlin.

După acel război, Moscova a recunoscut regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia ca state independente şi a plasat mii de soldaţi în cele două regiuni, care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe