Putin vizitează o epavă antică descoperită pe fundul Mării Negre

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o călătorie cu un submersibil pentru a vizita rămăşiţele unei epave antice lângă coasta peninsulei Crimeea.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.08.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o călătorie cu un submersibil pentru a vizita rămăşiţele unei epave antice lângă coasta peninsulei Crimeea.

Putin s-a îmbarcat marţi în expediţia sa subacvatică de 45 de minute pentru a arunca o privire la o recent descoperită galeră bizantină scufundată pe fundul Mării Negre, în apropierea oraşului-port Sevastopol.

“Galera este destul de greu de văzut din moment ce este acoperită de [un strat de] 40 cm de nămol. Se presupune că nava are 27-30 de metri lungime şi o 13-15 metri lăţime... Există multe obiecte, precum amforă, răspândite pe acolo”, a declarat Putin jurnaliştilor.

“Nava este încă investigată de experţi. Trebuie să spun că nu există multe rămăşiţe similare în nordul Mării Negre”, a adăugat Putin.

El a coborât la o adâncime de 83 de metri într-un minisubmarin olandez cu trei locuri, ca parte a unei expediţii a Societăţii Geografice Ruse de cercetare a anticei rute comerciale crimeene.

Călătoria a fost desfăşurată “pentru a ne asigura din nou în privinţa adâncimii rădăcinilor noastre istorice, în privinţa profunzimii istoriei relaţiilor noastre cu lumea”, a mai susţinut şeful Kremlinului, adăugând că astfel de expediţii sunt esenţiale “pentru a înţelege cum a fost stabilită identitatea naţională a Rusiei”.

Nu este pentru prima dată când liderul rus face o călătorie subacvatică. În 2009, el a coborât la o adâncime de 1.400 de metri, într-un submarin, până pe fundul Lacului Baikal din sudul Siberiei. În 2013 el a participat la o expediţie de o jumătate de oră într-un mini submersibil pentru a vedea rămăşiţele fregatei Oleg, care s-a scufundat în Golful Finlandei din Marea Baltică în 1869.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor