Banca Centrală a Greciei: Atena ar putea ieşi din UE dacă nu se va ajunge la un acord cu creditorii

Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015
Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015 (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Banca Centrală a Greciei a avertizat că ţara ar putea ieşi din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană dacă nu va ajunge în curând la un acord de salvare financiară cu creditorii săi internaţionali.

“Eşecul încheierii unui acord va marca începutul unui proces dureros care va duce iniţial la intrarea în incapacitatea de plată (default) şi în cele din urmă la ieşirea Greciei din zona euro şi – cel mai probabil – din Uniunea Europeană”, a susţinut banca într-o declaraţie, conform AFP.

Declaraţia a fost făcută după ce negocierile dintre guvernul elen şi aşa zisa troikă a creditorilor internaţionali – Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană – s-au lovit de un zid şi după ce FMI aparent ar fi părăsit negocierile.

Cele două tabere se află în discuţii pentru deblocarea ultimei tranşe – în valoare de 7,2 miliarde de euro – din programul actual de salvare financiară (bailout) a Greciei, în valoare de 240 miliarde de euro.

Conform termenilor acordului de salvare financiară, Grecia ar trebui să efectueze o plată de 1,6 miliarde euro către FMI până la sfârşitul lunii, şi o altă plată de 6,7 miliarde de euro către BCE în iulie şi august. Oficialii greci au anunţat deja că ţara lor nu va fi capabilă să efectueze acele plăţi.

Analiştii economici au avertizat de mult timp că incapacitatea de plată a Greciei ar putea declanşa o serie de evenimente care ar putea duce la ieşirea Atenei din zona euro (Grexit).

Într-un raport anual adresat Parlamentului şi Guvernului grec, Banca Centrală a Greciei a susţinut că, dacă Atena ar ieşi din zona euro, ar înfrunta o recesiune adâncă, o scădere bruscă a veniturilor şi o creştere rapidă a şomajului.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni astăzi la Luxemburg în ceea ce mulţi analişti consideră a fi termenul final pentru găsirea unei soluţii în privinţa crizei datoriei elene.

Întrebat miercuri seara dacă consideră că se va ajunge la un acord în Luxemburg, ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat: “Nu cred. Acum depinde de liderii politici să ajungă la un acord.”

La rândul său, ministrul francez al finanţelor, Michel Sapin, a avertizat miercuri că eşecul negocierilor dintre cele două tabere va produce consecinţe extrem de serioase pentru Europa.

Omologul său german Wolfgang Schaeuble a susţinut, de asemenea, că nu este încrezător în privinţa încheierii unui acord în cursul întâlnirii din Luxemburg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe