La limita unui Grexit, elenii inundă din nou străzile Atenei, protestând împotriva troikăi
alte articole
Mii de greci au protestat miercuri în Atena împotriva creditorilor internaţionali ai ţării, care cer ca guvernul elen să impună măsuri de austeritate în schimbul ajutorului financiar.
Manifestanţii s-au adunat miercuri în capitala greacă înaintea unei întâlniri care va avea loc joi în Luxemburg între liderii ţării şi miniştrii de finanţe din zona euro.
Manifestanţii au apelat la guvernul de stânga anti-austeritate să respingă cererile făcute de troikă creditorilor internaţionali - Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Ieşiţi pe străzi, manifestanţii au afişat pancarte şi bannere şi au acuzat Uniunea Europeană că le şantajează ţara.
Protestele au fost declanşate la scurt timp după ce Banca Centrală a Greciei a avertizat că ţara ar putea fi forţată să părăsească atât zona euro cât şi UE dacă nu va încheia în scurt timp un acord cu creditorii săi.
Premierul grec Alexis Tsipras a criticat propunerile pentru reforme prezentate de creditori ca fiind “iraţionale”. La rândul lor, creditorii au respins până acum toate propunerile făcute de Grecia.
De altfel, Tsipras, i-a telefonat miercuri seara preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru prima dată după eşecul de săptămâna trecută în cadrul negocierilor celor două tabere, conform Agerpres. “Tsipras i-a telefonat lui Juncker. Au vorbit câteva minute şi au căzut de acord să vorbească mai târziu, [dar] nu a fost stabilită nicio dată”, a susţinut acea sursă.
Ministrul elen al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat miercuri că Atena nu va prezenta noi propuneri în cadrul întâlnirii din Luxemburg, care este văzută ca un ultim efort pentru încheierea unui acord. În acelaşi timp, Varoufakis a manifestat reţineri în privinţa încheierii acestui acord mult necesar pentru a împiedica Grecia să intre în faliment.
Cele două tabere se află în discuţii pentru deblocarea ultimei tranşe – în valoare de 7,2 miliarde de euro – din programul actual de salvare financiară (bailout) a Greciei, în valoare de 240 miliarde de euro.
Proteste similare auavut loc săptămâna trecută, când manifestanţii au ocupat clădirea Ministerului Finanţelor din Atena în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate dictate de troikă.
Conform termenilor acordului de salvare financiară, Grecia ar trebui să efectueze o plată de 1,6 miliarde euro către FMI până la sfârşitul lunii, şi o altă plată de 6,7 miliarde de euro către BCE în iulie şi august. Oficialii greci au anunţat deja că ţara lor nu va fi capabilă să efectueze acele plăţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.