În ciuda unui iminent Grexit, Tsipras rămâne sfidător în faţa cerinţelor creditorilor
alte articole
Premierul grec Alexis Tsipras a adoptat luni o poziţie sfidătoare faţă de cerinţele exprimate de creditorii ţării sale, insistând ca aceştia să îşi calmeze apelurile pentru reducerile suplimentare de pensii, deşi un oficial guvernamental senior a susţinut că Atena este pregătită să se întoarcă la masa discuţiilor în orice moment, conform ziarului Wall Street Journal.
Lipsa progresului în negocierile pentru programul de bailout a ridicat temeri în privinţa unui default al Greciei şi a unei posibile ieşiri din zona euro. Cele două tabere au eşuat să îşi reducă neînţelegerile majore în privinţa unui set de reforme pe care Grecia trebuie să îl aplice pentru a i se debloca un ajutor financiar atât de necesar. În acelaşi timp, creditorii Greciei fac presiuni pentru aplicarea unor reduceri suplimentare asupra pensiilor şi pentru aplicarea unor reforme suplimentare ale muncii.
Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la o întoarcere rapidă la masa discuţiilor, în timp ce un oficial german a avertizat că UE ar trebui să înceapă să facă planuri pentru o “stare urgentă” în cazul în care nu se ajunge la un acord cu Grecia.
Comisia Europeană a respins rapid duminică ultimele propuneri făcute de guvernul elen către creditorii săi, susţinând că acestea sunt vagi şi repetitive.
Viteza respingerii acestor propuneri a sugerat că Tsipras mizează că va putea obţine un program de bailout mai lejer direct din partea liderilor zonei euro ce se vor întâlni în 18 iunie la Luxemburg pentru un summit UE.
În cadrul acelei întâlniri ar putea avea loc o sesiune definitorie care ar putea decide abilitatea Greciei de a evita intrarea în incapacitate de plată (default) şi de a-şi păstra locul în zona euro.
Tsipras a susţinut luni, în prima sa declaraţie de după discuţiile din weekend, că Grecia va aştepta până când “instituţiile aderă la realism”, o referire la creditorii săi internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.
“Putem doar suspecta că există motive politice în spatele insistenţei instituţiilor asupra unor reduceri suplimentare ale pensiilor”, a declarat premierul elen.
Un oficial grec a declarat ulterior că Atena este pregătită să se întoarcă la masa negocierilor în orice moment. “Premierul grec doreşte să menţină deschise canalele de comunicare”, a declarat oficialul.
Cea mai recentă eşuare pentru deblocarea ultimei tranşe în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul actual de bailout al Greciei aduce Atena şi mai aproape de marginea abisului.
Eşecul de a ajunge la un acord în Luxemburg nu va însemna neapărat sfârşitul drumului pentru Grecia. Presupunând că guvernul are suficienţi bani puşi deoparte, finanţele sale ar putea supravieţui până în luna iulie, când vor ajunge la scadenţă obligaţiuni de 3,5 miliarde de euro deţinute de Banca Centrală Europeană.
Întâlnirea de joi este esenţială pentru adoptarea oricărei rezoluţii, în condiţiile în care există consecinţe incalculabile pentru Grecia şi zona euro dacă cele două tabere rămân în “stare de război”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.