Navalny arestat fulgerător în timp ce candida pentru primăria Moscovei
alte articole
Arestarea flash a lui Alexei Navalny a durat câteva minute şi a contribuit la acea atmosferă suprarealistă care învăluie de obicei cursa electorală pentru funcţia de primar al Moscovei. Navalny nu a avut timp decât să-şi depună cererea deoarece, în timp ce ieşea de la sediul Comisiei Electorale de la Moscova şi mulţumea susţinătorilor săi, a fost oprit de poliţie informează joi agenţia TMNews.
Tocmai spunea susţinătorilor săi: "Timp de cincisprezece ani, în oraşul nostru nu a existat nicio alegere, vom schimba totul", şi imediat a fost abordat de către agenţi, care au subliniat faptul că discursul său nu este autorizat. Navalny a fost dus într-o dubă a poliţiei, parcată în apropiere. La câteva minute după aceea poliţia a cerut scuze şi l-a eliberat "printre ţipetele oamenilor", relatează Anna View, purtătorul de cuvânt al lui Navalny.
Navalny aşteaptă pentru 18 iulie hotărârea în care este acuzat de deturnare de fonduri. Împotriva lui procurorii au cerut şase ani într-o colonie penală. Navalny, activistul anti-Kremlin, a condus demonstraţii de stradă în Moscova în 2011-2012 împotriva presupusei fraude electorale şi realegerea preşedintelui Vladimir Putin. Procurorii îl acuză de conducerea unui grup criminal care a furat aproximativ 500.000 de dolari din afaceri cu lemn.
Navalny şi susţinătorii săi spun că acuzaţiile au fost fabricate pentru a-l discredita şi de a împiedica activităţile sale politice.
Kremlinul sub conducerea lui Vladimir Putin are o istorie de condamnare a dizidenţilor sau asasinare a militanţilor incomozi. Cel mai infam caz este cel al lui Magnitski, un contabil aruncat în puşcărie după ce a descoperit evaziuni fiscale în valoare de milioane de ruble comise de oficiali ruşi. El a fost aruncat în puşcăria Butyrka şi până la urmă omorât în bătaie.
Cel mai celebru caz este cel al magnatului petrolului Mihail Hodorkovsky. La un moment dat considerat cel mai bogat om al Rusiei, controlând compania petrolieră Yukos, Hodorkovsky susţinea financiar organizaţiile şi ziarele democratice ale Rusiei, şi a avut ambiţia de a plănui construcţia propriilor conducte petroliere pentru a scăpa de monopolul statului.
Hodorkovsky a fost condamnat în două procese, unul considerat o farsă (pentru evaziune fiscală), cel de-al doilea politic. După primul proces Yukos a fost dezmembrată şi vândută la preţuri derizorii unui grup de apropiaţi ai lui Vladimir Putin, denumit generic siloviki, având ca persoane marcante în ierarhia Rusiei pe Igor Sechin, Serghei Ivanov şi Viktor Ivanov.