Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri (video)


Rusia: Alexei Navalny a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, condamnat la şase ani de închisoare.
Rusia: Alexei Navalny a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, condamnat la şase ani de închisoare. (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Update: Alexei Navalny a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Navalny a fost încătuşat şi arestat de poliţie în sala de judecată din Kirov, la 900 km nord-est de Moscova, unde era judecat.

Alexei Navalny, avocatul anti-corupţie şi principalul adversar al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri de către o instanţă din Kirov, localitate situată la nord-est de Moscova. "Tribunalul a decis că Navalny a organizat această acţiune penală şi a regizat funcţionarea de deturnare de fonduri pe scară largă", a declarat Serghei Blinov. Acuzarea a cerut fie condamnat la şase ani de închisoare, informează joi agenţia TMNews.

Navalny - pentru care acuzatorii au solicitat, de asemenea, o amendă de un milion de ruble (23.400 de euro) - a fost acuzat că „în calitate de membru al unui grup criminal "a orchestrat furtul a aproape 13.000 de metri cubi de produse din lemn, producând un prejudiciu de aproximativ 500.000 de dolari". Fapta ar fi fost comisă în perioada când deţinea funcţia de consilier al guvernatorului din Kirov, Nikita Belikh, în anul 2009.

Navalny, care s-a declarat mereu nevinovat, descrie procesul ca fiind unul politic. El şi-a confirmat în aceste zile candidatura la alegerile pentru primăria Moscovei. Dacă verdictul va deveni definitiv până la opt septembrie, înainte de vot, Navalny nu va putea candida. Avocaţii lui Navalny au anuntat deja un apel, al cărui rezultat ar putea veni după alegerile din capitala rusă.

Între timp la Moscova au fost anunţate proteste anti-Putin. Un miting în sprijinul lui Navalny a fost chemat prin intermediul Facebook, la apel răspunzând mai mult de 6.500 de persoane. Autorităţile oraşului au indicat deja , nefiind o demonstraţie autorizată, orice încercare de a manifesta va fi blocată în faşă.