Ruşii se adună pentru a protesta împotriva lui Putin

Demonstraţie în centrul oraşului St. Petersburg, împotriva preşedintelui Vladimir Putin, 6 mai 2013
Demonstraţie în centrul oraşului St. Petersburg, împotriva preşedintelui Vladimir Putin, 6 mai 2013 (OLGA MALTSEVA / AFP / Getty Images)

La un an după ce Vladimir Putin a fost investit în funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a treia oară, liderul opoziţiei Alexei Navalny a condus protestatarii în scandarea sloganului "Putin este un hoţ."

În timp ce panglicile albe, ipad-urile şi pancartele anti-Putin au amintit de marile proteste de anul trecut, mitingul mult-aşteptat de luni a fost marcat de tragedie.

Un turn cu difuzoare a căzut, la câteva ore înainte ca protestatarii să ajungă la demonstraţii, ucigând un voluntar. Navalny a fost forţat să vorbească printr-un megafon, cuvintele sale ajungând la numai câteva sute din miile de oameni care s-au adunat acolo într-o seară răcoroasă şi înnorată.

"Eu lupt pentru un nou viitor pentru familia mea", a spus Navalny mulţimii de pe platforma unui camion. "Nu am nici o altă ţară, nici un alt popor".

Opoziţia democratică a Rusiei aflându-se în defensivă, mitingul de luni s-a axat pe solicitarea eliberării a 26 de protestatari acuzaţi că au luat parte la un miting ce a avut loc în urmă cu un an. Portretele lor în alb-negru au dominat adunarea de astăzi. Pancartele au solicitat eliberarea "prizonierilor politici" a Rusiei.

Estimările privind mulţimea au fluctuat în jurul valorii de 15 000, o fracţiune din cei 50 000 care au participat cu un an în urmă, în ajunul revenirii lui Putin la preşedinţie.

Criticii susţin că primul an al lui Putin înapoi la preşedinţie a fost marcat de noi legi care limitează libertatea de întrunire şi care vizează organizaţiile non-guvernamentale independente. Protestatarii de luni au fost întâmpinaţi de multiple rânduri de „cosmonauţi" – poliţişti cu căşti asemănătoare cu cele ale cosmonauţilor – şi „robocops" – poliţişti în uniforme negre şi cu armuri speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe