UPDATE: A fost eliberat Alexei Navalny, un lider important al opoziţiei ruse arestat ieri

Un protestatar ţinând poza lui Alexei Navalnîi, în timpul unei demonstraţii din centrull Moscovei, iulie 2013
Un protestatar ţinând poza lui Alexei Navalnîi, în timpul unei demonstraţii din centrull Moscovei, iulie 2013 (IVAN NOVIKOV / AFP / Getty Images)

Alexei Navalny, un lider important al opoziţiei ruse, a fost eliberat din închisoare vineri. Curtea din Kirov, care l-a condamnat ieri pentru fraudă şi deturnare de fonduri, a subliniat că decizia sa de astăzi nu şterge pedeapsa de cinci ani de închisoare. Avocaţii lui Navalny, arestat ieri în timp ce se afla în sala de judecată, au anuntat deja un apel.

Alexei Navalny, lider al opoziţiei, blogger şi extra-parlamentar rus, va trebui să rămână în Moscova şi a declarat că nu a decis încă dacă să mai concureze în alegerile pentru funcţia de primar al capitalei ruse, programată pentru luna septembrie. Pentru candidatură „o decizie va fi luată după revenirea la Moscova şi după ce vadiscuta cu coordonatorii de campanie electorală”, a spus Navalny.

Ieri, imediat după condamnarea lui Navalny, Statele Unite ale Americii au declarat că sunt profund dezamăgite de pedeapsa la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri impuse blogger-ului Alexei Navalny, membru de frunte al opoziţiei lui Vladimir Putin. Pe Twitter ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul, a scris opinia sa este că acest proces "a fost aparent de natură politică''.

Condamnările lui Alexei Navalny şi a lui Piotr Ofitserov au stârnitîngrijorare'' şi ridică întrebări serioase ''cu privire la statul de drept în Rusia” a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate, Catherine Ashton. În timpul procesului care a precedat condamnarea, spune Ashton, acuzaţiile împotriva inculpaţilor "nu au fost verificate", iar acest lucru este cauza de o profundă "îngrijorare”.