Bizarerii în Golf. SUA umblă după cooperare militară cu Iranul. Sunt avertizate să nu se implice în Irak

Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif (ST) şi secretarul de stat american John Kerry (DR).
Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif (ST) şi secretarul de stat american John Kerry (DR). (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

În timp ce liderii de la Casa Albă se arată dispuşi să înceapă o cooperare militară cu Iranul pentru a lupta împotriva teroriştilor irakieni, oficialii de la Teheran au ameninţat Statele Unite cu repercursiuni în cazul în care vor intervină în Irak, anunţă Free Beacon.

Şeful forţelor armate ale Iranului a denumit, marţi, Statele Unite ”susţinătorii terorismului” şi a avertizat administraţia Obama împotriva unei intervenţii în Irak, acolo unde teroriştii extremişti încearcă să înlăture guvernul susţinut de Washington.

Avertizarea Iranului a venit la numai o zi după ce oficialii din administraţia Obama s-au arătat pregătiţi să înceapă un parteneriat cu Teheranul. Totuşi, Casa Albă ar putea interpreta greşit intenţiile din Irak ale Iranului.

În orice caz, oficialii Statelor Unite au organizat o conferinţă de presă încercând să convingă naţiunea că Iranul şi American au ”un interes comun” în regiune.

Liderii din armata iraniană nu sunt de acord cu această viziune a Casei Albe, lansând în schimb o avertizare la adresa liderilor americani în timp ce violenţele din Irak ating noi cote.

Generalul iranian Hassan Firouzabadi, şeful staff-ului forţelor armate, a criticat Statele Unite, acuzându-l pe fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, de sponsorizarea grupurilor teroriste din Irak şi Orientul Mijlociu.

”Prin orice implicare şi intervenţie militară în Irak, americanii caută să obţină obiective nemeritate. În plus, au subminat alegerile din Irak. Lacrimile de crocodil ale americanilor n-ar trebui să primească nicio atenţie, deoarece sunt încă aliaţii celor ce sponsorizează şi susţin terorismul în regiune”, a declarat Firouzabadi, referindu-se la duşmanul tradiţional al SUA - Israelul.

Departamentul de Stat a ”creat grupuri teroriste” sub conducerea lui Clinton şi acum este ”nemulţumit de rezultatele alegerilor recent din Irak aşa că vrea să anuleze rezultatele alegerilor”, a adăugat generalul.

Oficialii iranieni subliniază că vor rezolva problema grupului terorist Statul Islamic din Irak şi Levant fără asistenţa Statelor Unite.

”Armata şi naţiunea iraniană sunt destul de puternice să depăşească teroriştii ISIL”, a declarat adjunctul ministrului iranian de Externe, Hossein Abdollahian, care a negat vehement faptul că oficialii americani şi iranieni discută o intervenţie comună în Irak.

Negociatorii iranieni implicaţi în negocierile de la Viena privind programul nuclear al Teheranului au negat de asemenea că Statele Unite şi Iranul au discutat cu privire la o posibilă cooperare militară.

”În negocierile cu americanii, s-au discut numai problemele nucleare”, a declarat Abbas Araqchi, liderul delegaţiei de la Viena.

Mai mult, Firouzabadi susţine că ISIL este o creaţie a Israelului, care are ca scop crearea haosului în regiune.

”ISIL este acoperirea Israelului pentru distanţarea forţelor revoluţionare de la graniţa israeliană şi crearea unei margini de securitate pentru sionişti, iar mass media sionistă a recunoscut acest fapt”, a declarat Firouzabadi.

Comentariile oficialilor de top iranian diferă drastic de cele lansate de liderii din administraţia Obama.

Secretarul de Stat John Kerry s-a arătat deschis faţă de o posibilă cooperare cu Iran.

”Suntem deschişi la discuţii dacă există ceva constructiv cu care Iranul poate contribui, şi dacă Iranul este pregătit să facă ceva ce va respecta integritatea şi suveranitatea Irakului şi abilitatea guvernului de a se reforma”.

Statele Unite rămâne ”deschisă faţă de cooperarea cu iranienii”, dar nu se va coordona militar cu Teheranul, a adăugat acesta.

Iran pregăteşte mobilizarea forţelor armate în Irak.

”Suntem pregătiţi să ajutăm Irakul iar dacă guvernul irakian o cere, îi vom ajuta; credem că violenţa şi grupul terorist ar trebui eliminat din regiune”, a declarat primul vicepreşedinte iranian, Eshaq Jahangiri.

Mai multe rapoarte ale Statelor Unite indică faptul că Iranul a trimis deja dispozitive militare şi comandanţi în Irak, însă rămâne neclar cum vor interacţiona aceştia cu cele 275 de puşcaşi marini mobilizaţi recent de Pentagon pentru a suplini apărarea ambasadei americane din Bagdad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe