Realpolitik: Statele Unite s-ar putea alătura Iranului în războiul lansat împotriva jihadiştilor din Irak

Soldaţii americani părăsesc palatul Al Faw din complexul Camp Victory construit de Saddam Hussein. Fostul cartier general al armatei americane din Irak, Camp Victory, a fost transferat vineri autorităţilor irakiene.
Soldaţii americani părăsesc palatul Al Faw din complexul Camp Victory construit de Saddam Hussein. Fostul cartier general al armatei americane din Irak, Camp Victory, a fost transferat vineri autorităţilor irakiene. (Khalid Mohammed-Pool / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama va trebui să decidă dacă armata americană se va alătura armatei iraniene în conflictul împotriva grupării ISIL din Irak, care a avansat la 70 de kilometri de capitala Bagdad, a notat Debka.

”Trebuie să ne asumăm un risc pentru a ne asigura că aceşti jihadişti nu obţin o bază permanentă nici în Irak şi nici în Siria, oricare ar fi ”, a declarat Obama, adăugând că se gândeşte la o intervenţie militară „pe termen scurt”.

Premierul irakian Nuri al-Maliki a făcut apel la Casa Albă de mai multe luni sperând să obţină elicoptere Apache şi rachete aer-sol Hellfire împotriva teroriştilor.

Echipamentul militar ar putea fi furnizat de Statele Unite odată cu avansul forţelor islamiste radicale. Pentagonul mai ia în considerare şi desfăşurarea de drone împotriva grupărilor jihadiste afiliate Al-Qaeda, reunite sub numele de Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL).

Joi dimineaţă, un comandant senior din Iran şi unul dintre liderii Gărzii Revoluţionare, generalul Qassem Soleimani, a ajuns în Baghdad pentru a participa la combaterea forţelor ISIL.

Eforturile Washingtonului şi ale Teheranului împotriva grupărilor teroriste din Irak au dezvoltat un canal prin care Statele Unite şi Iranul pot coopera, pentru prima oară în istorie, într-o operaţiune militară.

Forţele ISIL, numărând de zeci de mii de suniţi înarmaţi, s-au mobilizat în jurul capitalei Baghdad, pregătind un asalt.

În acest timp, preşedintele american Barack Obama şi liderul relligios al Iranului, Ali Khamenei, vor putea discuta opţiunile disponibile.

Khamenei trebuie mai întâi să decidă dacă generalul Soleimani, cu ajutor militar american, poate opri avansul Al-Qaeda, salvând prăbuşirea guvernului Maliki şi a Bagdadului.

De asemenea, Iranul a intervenit militar în Irak cu cel puţin o divizie militară, începând astfel confruntările cu forţele ISIL.

Aceste acţiuni ale Teheranului vor determina modul de reacţie al Washingtonului în vitorul apropiat. Cel mai mare câştigător al războiului purtat de grupările jidahiste, pe lângă Al-Qaeda, este republica semiautonomă Kurdă din nord.

Când divizia armatei irakiene desemnată să apere oraşul Kirkuk şi câmpurile de petrol din zonă a fost împrăştiată, militanţii kurzi au intervenit şi au capturat oraşul şi câmpurile petroliere din mâinile Bagdadul, care aparţin în mod tradiţional kurzilor.