Căutaţi un loc de muncă? Cele 7 aptitudini obligatorii cerute de companii

(INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.12.2013

Capacitatea de analizare a datelor, familiaritate cu web-ul şi cunoaşterea a cel puţin trei limbi. Acestea sunt doar câteva dintre abilităţile pe care companiile care caută noi profesionişti le vor cere cel mai frecvent în 2014, în conformitate cu cercetările efectuate de grupul Hays, un lider global în recrutarea specialiştilor. Şi, pentru cei cărora nu le este clar care vor fi tendinţele în următoarele 12 luni, aici sunt cele 7 aptitudini "must-have" pe care managerii de resurse umane se aşteaptă să le găsească în candidaţi.

1 - "Big Data" – Capacitate de analiză. Unele dintre cele mai folosite cuvinte şi cele mai de temute din ultimii ani sunt "Big Data", adică capacitatea de a prelucra volume mari de date şi informaţii (aproape) în timp real. Şi consultanţii de la Hays sunt de acord că se va pune un accent reînnoit cu privire la capacităţile de analiză şi va fi unul din pricipalele focusuri de selecţie din 2014. Prin urmare, vom vedea o creştere a cererii pentru manageri de proiect IT şi analişti economici, amândouă roluri importante în elaborarea şi analizarea datelor. Dar nu numai. Creşterea cererii de "cercetători în domeniul datelor" va fi dictată de necesitatea de a anticipa, a recunoaşte şi a decoda modele de date, cruciale pentru succesul în afaceri al companiilor.

2 - Dezvoltare Software. Boom-ul de tablete si smartphone-uri au impulsionat cererea pentru profesionişti cu experienţă în dezvoltarea de software pentru platforme mobile, în special în domeniul de HTML5 şi CSS3. În ciuda creşterii de download de app şi altele asemenea, sunt foarte puţini candidaţii care posedă aceste aptitudini specifice şi care, prin urmare, sunt capabili să se ocupe de prelucrarea sistemelor informatice. Având în vedere cererea mare de aplicaţii din ce în ce mai complete şi interfeţele din ce în ce mai realiste, este uşor de prezis modul în care acest deficit va deveni o problemă tot mai gravă în 2014. Suficientă pentru a provoca o întârziere generală în evoluţia pieţei de app mobil.

3 - Integrarea între IT, marketing şi finanţe. 2014 va fi anul de integrare a abilităţilor IT, finanţe şi marketing. Companiile vor concura pentru a obţine cei mai buni profesionişti cu multe cunoştinţe disponibili pe piaţă: candidaţi capabili de a structura planurile şi de a gestiona bugetul de marketing, dar care sunt cu ochii la lumea digitală. Şi, în cazul în care profesioniştii "old school" vor dori să rămână competitivi pe piaţă, o actualizare va fi inevitabilă pentru îmbunătăţirea abilităţilor tehnologice.

4 - Competenţe lingvistice. Lumea devine din ce în ce mai mult fără frontiere şi noii manageri trebuie să ia în considerare transferurile, chiar de mai multe luni în străinătate. Candidaţii care doresc să schimbe ţara, chiar de mai multe ori într-un singur an, vor avea un plus pentru a învinge concurenţa. Cunoaşterea a cel puţin unei limbi străine în plus - alta decât limba maternă şi a deja nelipsitei limbi engleze - este esenţială şi va deveni din ce în ce mai necesară în viitor. Competenţele lingvistice şi deschiderea culturală sunt la fel de indispensabile pentru liderii cu predispoziţie globală şi mai ales pentru companiile pentru care lucrează.

5 - Atitudinea de învăţare. Lumea muncii se schimbă şi companiile caută să selecţioneze profesionişti care pot şi doresc să înveţe noi competenţe. Globalizarea şi schimbările tehnologice crează condiţiile pentru ca angajaţii să înveţe şi să răspundă nu numai pentru propria companie, dar, de asemenea, la nevoile în schimbare ale pieţei. Cu aceasta în minte, candidaţii trebuie să îndeplinească nu numai abilităţile tehnice necesare pentru a juca un anumit rol, dar, de asemenea, trebuie să aibă o anumită predispoziţie pentru învăţare.

6 - Planificare Financiară. Companiile vor continua să adopte politici pentru a reduce costurile şi, în conformitate cu consultanţii Hays, de asemenea, în 2014 va exista un sezon deschis pentru acei profesionişti care pot limita cheltuielile, pot face reduceri de buget şi pot negocia oferte mai bune cu furnizorii şi instituţiile economice de credit.

7 - Ordine şi disciplină. Aptitudinile organizatorice sunt întotdeauna foarte apreciate de către societăţile care sunt în căutarea de profesionişti care ştiu să-şi planifice bine ziua de lucru. Având în vedere condiţiile economice globale actuale, companiile urmăresc să aibă o forţă de muncă bine organizată şi precisă astfel încât să maximizeze rezultatele şi să evite irosirea de timp şi de resurse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor