Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim închisă în semn de protest
alte articole
Lideri ai bisericilor din Ierusalim au închis duminică Biserica Sfântului Mormânt ca semn de protest faţă de o nouă taxă fiscală israeliană şi un proiect de lege privind exproprierea de terenuri, pe care le consideră a fi un atac fără precedent asupra creştinilor din Ţara Sfântă.
Liderii bisericilor romano-catolică, ortodoxă greacă şi armeană au afirmat că locul sfânt, un obiectiv important pentru pelerini şi unde mulţi creştini consideră că a fost răstignit şi îngropat Isus, va rămâne închis până la o notificare ulterioară.
După lansarea protestului, duminică, un comitet al Cabinetului israelian a amânat cu o săptămână luarea în considerare a unui proiect de lege care va permite statului să exproprieze terenuri din Ierusalim care au fost vândute de biserici în ultimii câţiva ani unor firme imobiliare private.
Obiectivul declarat al proiectului de lege este protejarea proprietarilor împotriva posibilităţii ca firmele private să nu extindă contractele de închiriere a terenurilor pe care sunt construite casele sau apartamentele lor.
Bisericile sunt proprietari majori de bunuri imobiliare în Ierusalim. Ei susţin că o astfel de lege ar îngreuna găsirea de cumpărători pentru terenurile deţinute de biserici – vânzări care aparent sunt folosite la acoperirea costurilor de funcţionare a instituţiilor lor religioase.
“Dacă acest proiect de lege oribil ... va fi aprobat, va face posibilă exproprierea terenurilor bisericeşti”, se susţine în declaraţia făcută de Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului, de Francesco Patton, custodele franciscan al Ţării Sfinte şi de Nourhan Manougian, patriarhul armean al Ierusalimului. Declaraţia fost citată de Reuters.
Rachel Azaria, un parlamentar care susţine proiectul de lege, a precizat într-o declaraţie că este de acord ca dezbaterile comitetului să se amâne cu o săptămână pentru “a putea lucra cu bisericile” în vederea soluţionării disputei.
Protestul bisericilor a vizat de asemenea anularea recentă de către primăria Ierusalimului a unei scutiri de taxe care era acordată proprietăţilor comerciale bisericeşti din oraş.
“Acest lucru ne aminteşte de legi similare care au fost adoptate împotriva evreilor în perioade întunecate în Europa”, au afirmat prelaţii.
Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a scris pe Twitter că nu este logic ca proprietăţile comerciale deţinute de biserici, inclusiv hoteluri şi magazine cu amănuntul, să continue să fie scutite de taxe.