SUA va devansa inaugurarea noii sale ambasade din Ierusalim

SUA îşi va muta ambasada din Tel Aviv în Ierusalim la mijlocul lunii mai, dată care coincide cu aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea statului Israel. Principalul negociator palestinian a descris momentul ales drept o „provocare evidentă”.
Ambasada SUA din Tel Aviv, Israel.
Ambasada SUA din Tel Aviv, Israel. (Wikipedia.org)

Departamentul de Stat al SUA a afirmat vineri că îşi va accelera decizia, contestată pe plan internaţional, de a-şi muta ambasada din Israel în oraşul Ierusalim, descriind mişcarea drept un „pas istoric”.

„Deschiderea [noii ambasade] va coincide cu cea de-a 70-a aniversare a Israelului”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. Aniversarea înfiinţării Israelului va fi celebrată în ziua de 14 mai.

Mişcarea va avea loc mult mai repede decât s-a crezut iniţial. În timpul unei vizite efectuate luna trecută în Ierusalim, vicepreşedintele Mike Pence a precizat că nu se aşteaptă ca mutarea ambasadei SUA să fie finalizată înainte de sfârşitul anului 2019.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat anunţul Departamentului de Stat, mulţumindu-i preşedintelui american Donald Trump pentru „prietenia” şi atitudinea sa de „lider”.

Conform lui Nauert, ambasada SUA va face parte iniţial din birourile consulare americane extinse, din cartierul Arnona din Ierusalim. Totuşi, diverşi oficiali caută un loc permanent pentru ceea ce Nauert a descris ca fiind un „angajament pe termen lung”.

Între timp, ambasada provizorie va conţine spaţiu pentru biroul ambasadorului şi pentru un personal redus.

Reuters, citând un oficial american anonim, a precizat că SUA va menţine deschis consulatul său separat din Ierusalimul de Est pentru a-i servi pe palestinieni. Surse au mai susţinut că ambasadorul american în Israel, David Friedman, va continua să locuiască în reşedinţa sa din Tel Aviv din motive de securitate şi va face naveta în Ierusalim.

Trump a anunţat în decembrie 2017 că va muta misiunea diplomatică americană şi va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Înainte de anunţul său, statutul oraşului – care reprezintă unul dintre cele mai sensibile probleme ale procesului de pace, lung de decenii, dintre israelieni şi palestinieni – a fost considerat un element de negociat într-un proces de pace care implică două state.

Decizia lui Trump a înfuriat atât statele arabe cât şi palestinienii, care consideră partea estică a Ierusalimului drept capitală a viitorului lor stat. În plus, anunţul făcut de preşedintele american a declanşat câteva zile de tulburări şi violenţe în teritoriile palestiniene.

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a criticat anunţul făcut vineri de Departamentul de Stat al SUA, susţinând că este o „provocare adresată tuturor arabilor”.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a afirmat că momentul ales pentru mutarea ambasadei americane „demonstrează determinarea administraţiei SUA de a încălca legea internaţională, de a distruge soluţia cu două state şi de a tulbura sentimentele poporului palestinian”.

Conform agenţiei de ştiri AP, administraţia Trump şi avocaţii Departamentului de Stat iau în considerare o ofertă din partea lui Sheldon Adelson, un donator influent al Partidului Republican şi un magnat al cazinourilor din Las Vegas, de a achita cel puţin o parte a facturii pentru noua ambasadă.

A permite persoanelor fizice să plătească facturi pentru o clădire guvernamentală oficială reprezintă o îndepărtare radicală de la practica tradiţională. Mai mult, ţinând cont de afilierea publică a lui Adelson cu figuri din politica israeliană de dreapta, propunerea va adăuga încă un rând de controverse cu privire la noua ambasadă.