Poliţia israeliană recomandă inculparea lui Netanyahu pentru corupţie
alte articole
Poliţia israeliană a afirmat marţi că recomandă punerea sub acuzare a premierului Benjamin Netanyahu pe baza unor acuzaţii legate de mită şi fraudă.
Chiar dacă recomandarea nu are natură obligatorie din punct de vedere juridic, este extrem de stânjenitoare pentru premier, care s-a confruntat cu cereri repetate de a-şi da demisia pe fondul învinuirilor că ar fi încălcat legea.
Netanyahu a dat o declaraţie televizată în legătură cu acuzaţiile, tot marţi, pe care le-a respins ca fiind nefondate, negând comiterea vreunei infracţiuni.
Cu toate acestea, acuzaţiile au zguduit peisajul politic al Israelului şi a ridicat întrebări dacă mandatul de 12 ani al lui Netanyahu ca premier se apropie de sfârşit.
Poliţia a susţinut într-o declaraţie că recomandă inculparea lui Netanyahu pe baza unor acuzaţii privind mită, fraudă şi încălcarea încrederii publice.
Unul dintre cazuri, cunoscut sub numele de Cazul 1000, susţine că premierul israelian:
- a primit cadouri scumpe de la miliardarul israelian şi producătorul de la Hollywood Arnon Michan, precum şi de la mogulul australian James Packer. Cadourile aparent au inclus ţigări, bijuterii şi şampanii scumpe, cu o valoare totală de aproximativ un milion de shekeli (229.000 euro).
- a încercat să îl ajute pe Milchan să aibă reduceri fiscale în Israel şi să îi promoveze interesele de afaceri.
Cel de-al doilea caz, Cazul 2000, Netanyahu este suspectat că:
- i-a oferit lui Arnon Mozes, patronul celui mai vândut ziar israelian, Yediot Aharonot, un tratament special în schimbul unor articole favorabile;
- a discutat cu Mozes despre potenţiale măsuri de subminare financiară a publicaţiei rivale, Israel Hayom, “prin mijloace juridice şi de altă natură”.
Poliţia israeliană a declarat că există suficiente dovezi pentru a fi inculpaţi Milchan şi Mozes pentru mită, împrenă cu Netanyahu.
Premierul a trebuit să răspundă întrebărilor oficialilor de şapte ori ca urmare a acuzaţiilor de corupţie. Drept răspuns, Netanyahu i-a acuzat pe rivalii săi politici că alimentează investigaţiile cu scopul de a-l înlătura de la putere.
După publicarea ştirilor legate de recomandarea poliţiei, premierul şi-a susţinut nevinovăţia într-un discurs televizat şi şi-a arătat determinarea de a-şi încheia actualul mandat de premier.
Adversari din opoziţie au considerat recomandarea poliţiei de punere sub acuzare ca fiind un început al sfârşitului guvernării lui Netanyahu. Liderul Partidului Muncii, Avi Gabbay, a declarat că “era Netanyahu s-a încheiat”.
Fostul premier Ehud Barak, un rival al lui Netanyahu, i-a cerut acestuia din urmă sa se autosuspende, iar actuala coaliţie să numească un succesor miercuri dimineaţă.
Cazul va ajunge acum pe masa procurorului general Avihai Mandelblit pentru examinare, înainte ca acesta să decidă lansarea de acuzaţii oficiale.
În timp ce inculpare nu îl va forţa juridic pe Netanyahu să demisioneze, probabil că acesta va înfrunta o presiune tot mai mare în acest sens din partea publicului şi a altor politicieni. Totuşi, el va fi obligat să demisioneze în cazul în care va fi condamnat şi vor fi epuizate toate apelurile.
Anterior recomandărilor făcute de poliţie, au existat speculaţii că Netanyahu ar putea cere alegeri anticipate ca parte a efortului de a obţine un mandat public şi pentru a forţa procurorul să se gândească de două ori înainte să lanseze acuzaţii. Dar, o astfel de mişcare ar fi riscantă, întrucât câteva sondaje de opinie recente arată scăderea popularităţii premierului israelian.
În cazul în care procurorul general continuă ancheta, nu va fi prima dată când un şef al guvernului ar fi înlăturat din cauza acuzaţiilor de corupţie. Fostul premier Ehud Olmert a demisionat în 2009 după ce a fost acuzat de fraudă.