Svastici pictate pe poarta ambasadei Poloniei din Tel Aviv
alte articole
Poliţia israeliană a publicat duminică fotografii cu mesajele desenate pe poarta ambasadei poloneze din Tel Aviv, care au inclus svastici şi cuvântul “criminal”.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, a publicat pe Twitter fotografiile, alături de textul “Unităţi ale poliţiei caută suspecţi din Tel Aviv după un graffiti desenat la intrarea ambasadei poloneze. Investigaţia continuă”.
Unele rapoarte media susţin că şi unul dintre pereţii clădirii ambasadei a fost ţinta actului de vandalism.
Incidentul a avut loc la o zi după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declanşat nemulţumirea israelienilor pentru că a sugerat că unii evrei au fost complici la Holocaust.
La Conferinţa de Securitate din München, premierul polonez a fost întrebat sâmbătă de un jurnalist israelian dacă Polonia îl va considera infractor dacă ar declara că vecinii săi polonezi i-au trădat şi raportat familia evreiască la Gestapo, poliţia secretă a Germaniei Naziste.
Morawiecki a răspuns: “Este extrem de important să înţelegem mai întâi că, bineînţeles, fapta nu va fi pedepsită, că nu vor fi incriminate afirmaţiile potrivit cărora au existat făptaşi polonezi – la fel precum au existat făptaşi evrei, ruşi precum şi ucraineni... nu doar criminali germani”.
Ulterior, oficialul polonez a scris pe Twitter că dialogul despre această secvenţă dificilă a istoriei este necesar ca un avertisment. “Vom desfăşura un astfel de dialog cu Israelul”, a precizat el.
Comentariile lui Morawiecki au reaprins o dispută diplomatică între Polonia şi Israel din cauza unei noi legi poloneze, care va impune sentinţe cu închisoarea de până la 3 ani pentru utilizarea expresiei “tabere poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea “în public şi împotriva faptelor” că naţiunea poloneză sau statul polonez a fost complice la crimele comise de Germania nazistă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că omologul său polonez nu înţelege istoria şi nu este sensibil faţă de tragedia “poporului nostru”. Cei doi lideri au discutat telefonic duminică şi biroul lui Netanyahu a precizat într-o declaraţie că premierul israelian “a evidenţiat faptul că obiectivul Holocaustului a fost distrugerea poporului evreu şi că toţi evreii au fost condamnaţi la moarte”.