Israelul avertizează că ar putea acţiona împotriva “imperiului” iranian
alte articole
Duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul ar putea lua măsuri împotriva Iranului dacă este necesar, susţinând că republica islamică este cea mai mare ameninţare pe care o înfruntă lumea.
Israelul urmăreşte să obţină un suport vast pentru a restricţiona mişcările inamicului său, regional pe fondul amplificării tensiunilor în Orientul Mijlociu din cauza rolului Iranului în Siria şi Yemen şi din cauza presiunilor făcute de preşedintele american Donald Trump pentru modificarea acordului nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran.
Retorica s-a amplificat puţin când Netanyahu s-a adresat Conferinţei pentru Securitate din München.
El a acuzat Iranul că încearcă să construiască un “imperiu” în Orientul Mijlociu.
Ţinând în mână o piesă din ceea ce a declarat că a fost o dronă iraniană care a pătruns în spaţiul aerian israelian la începutul acestei luni, Netanyahu a declarat: “Israelul nu va permite regimului [iranian] să pună un laţ al terorii în jurul gâtului nostru”.
“Vom acţiona dacă va fi necesar nu doar împotriva aliaţilor Iranului ci chiar împotriva acestuia”, a afirmat el.
În primul său discurs la evenimentul anual din oraşul german München, care atrage oficiali în sectorul securităţii şi apărării precum şi diplomaţi din Europa şi SUA, premierul israelian a cerut participanţilor să contracareze imediat Iranul, afişând o hartă despre care a precizat că detaliază extinderea prezenţei iranienilor în Orientul Mijlociu.
În plus, Netanyahu a făcut o paralelă între acordul nuclear din 2015 şi Acordul de la München din 1938 care a eşuat să calmeze Germania Nazistă.
Printre principalele temeri ale Israelului este Libanul, unde puternic înarmata miliţie şiită susţinută de iranieni Hezbollah face parte dintr-un guvern de coaliţie. Israelul a purtat în 2006 un război împotriva Hezbollah.
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a luat de asemenea cuvântul la conferinţă, a declarat că prezentarea făcută de Netanyahu este un “circ animat”.
Zarif a luat în derâdere cuvintele grele rostite de premierul israelian, precizând că reputaţia Israelului pentru “invincibilitate” s-a năruit după ce unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost doborât după o campanie aeriană în Siria.
În timpul discursului său, ministrul iranian a reiterat propunerea Iranului pentru un “dialog regional”, susţinând că este “singura alternativă viabilă pentru a ieşi din mizeria în care ne aflăm”.
Dar el a avertizat că Iranul va răspunde dacă Washingtonul va renunţa la acordul din 2015, care urmăreşte să restricţioneze activităţile nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului.
“Vă pot asigura că, în cazul în care interesele Iranului nu sunt securizate, Iranul va răspunde, va răspunde în mod serios şi cred că va fi un răspuns care va însemna că unor oameni le va părea rău că au luat măsurile eronate pe care le-au luat. Nu vom fi primii care vom încălca un acord pentru am încercat cu toţii – în ciuda încercărilor lui Netanyahu – să îl obţinem”, a precizat Zarif.
În timpul vizitei sale în India, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că ţara sa va adera la termenii acordului nuclear din 2015 până “la ultima răsuflare” şi a avertizat că SUA “va regreta” în cazul prăbuşirii pactului.
Preşedintele Donald Trump este foarte sceptic în privinţa acordului. Luna trecută, el a prelungit măsurile de relaxare a sancţiunilor dar a avertizat că nu o va mai face din nou în luna mai, când vor fi supuse reînnoirii, dacă temerile sale nu vor fi adresate.