Israelul autorizează locuinţe construite în Cisiordania, ca răspuns la uciderea unui rabin

Cabinetul israelian a aprobat o propunere pentru legalizarea unui avanpost neautorizat în Cisiordania. Decizia a fost aprobată unanim şi este considerată un răspuns la o crimă care a avut loc acolo luna trecută, aparent comisă de atacatori palestinieni.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că decizia de a autoriza retroactiv avanpostul Havat Gilad, care găzduieşte 50 de familii, are scopul de a “permite continuarea unei vieţi normale în zonă”.

“Cel care crede că prin uciderea unui rezident din Havat Gilad, tată a şase copii, poate să ne înfrângă spiritul şi să ne slăbească, face o greşeală colosală”, a declarat Netanyahu la începutul întâlnirii săptămânale a cabinetului său.

Forţele israeliene caută încă suspecţii implicaţi în uciderea rabinului Raziel Shevach, un rezident în vârstă de 35 de ani din Havat Gilad. Rabinul a fost împuşcat de mai multe ori în data de 9 ianuarie de cineva aflat într-un automobil în mişcare.

Autorităţile israeliene presupun că atacatorul sau atacatorii sunt palestinieni.

Totuşi, recunoaşterea deplină a avanpostului Havat Gilad, care spre deosebire de alte colonii evreieşti recunoscute este considerat ilegal conform legii israeliene, întâmpină în continuare câteva obstacole legale şi birocratice.

Grupul anticolonizare “Pacea Acum” a afirmat că legalizarea avanpostului Havat Gilad, care este localizat în Cisiordania la aproximativ 15 km vest de Nablus, ar putea periclita viabilitatea creării unui viitor stat palestinian.

Grupul a declarat că decizia privind Havat Gilad este “exploatarea cinică a unei crime oribile”.

Oficiali palestinienii au condamnat şi au respins la rândul lor mişcarea regimului din Tel Aviv. Wasel Abu Youssef, membru al comisiei executive a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat că “toate coloniile din Cisiordania, inclusiv din Ierusalim, sunt ilegale”.

Aproximativ 600.000 de israelieni locuiesc în peste 200 de colonii construite în Cisiordania şi Ierusalimul de Est - teritorii revendicate de palestinieni pentru viitorul lor stat - şi în Fâşia Gaza. Unele dintre avanposturile acestor colonii au fost eliberate în ultimii câţiva ani şi rezidenţii au fost evacuaţi şi relocalizaţi.