Biserica Ortodoxă din Bulgaria alege un nou patriarh cu vederi pro-ruse

Patriarhul Daniil, cunscut pentru orientarea sa pro-rusă - este noul lider al bisericii ortodoxe bulgarie (Faktu.bg - screenshot)
Redacţia
01.07.2024

Biserica Ortodoxă din Bulgaria şi-a ales un nou lider, duminică, în persoana lui Daniil, un mitropolit în vârstă de 52 de ani considerat pro-rus, într-un vot care a reflectat diviziunile din biserică şi din societate în general de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, potrivit AP News.

Diviziunile crescânde între facţiunile pro-ruse şi anti-ruse din cadrul clerului superior au început după ce unii dintre ei au încercat să încălzească relaţiile cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a fost recunoscută de Patriarhul Ecumenic din Constantinopol în 2019. Patriarhii ruşi şi majoritatea celorlalţi patriarhi ortodocşi au refuzat să accepte desemnarea care a oficializat o scindare cu Biserica Rusă.

Spre deosebire de regretatul său predecesor, care în ultimele sale rugăciuni a criticat agresiunea Rusiei în Ucraina, Daniil a luat partea Patriarhiei Moscovei în disputa sa cu Patriarhia Ecumenică cu privire la independenţa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Daniil a criticat, de asemenea, expulzarea toamna trecută a unui cleric rus şi a doi clerici bieloruşi acuzaţi de spionaj în favoarea Moscovei, iar în rugăciunile sale a învinuit persoanele care au numit Rusia "agresor".

Episcopul în vârstă de 52 de ani, născut Atanas Nikolov, a studiat teologia la Sofia şi în cele din urmă a mers să slujească drept călugăr într-o mânăstire. El face parte din prima generaţie de tineri bulgari care s-au alăturat bisericii după căderea comunismului.

Clopotele catedralei Alexander Nevski din centrul Sofiei au anunţat alegerea unui nou patriarh de către cei 138 de delegaţi la consiliul bisericesc. La scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al consiliului, Ciprian, a declarat că "mitropolitul de Vidin Daniil a fost ales de cler şi popor ca Sfânt Patriarh bulgar şi mitropolit de Sofia".

Daniil a fost îmbrăcat în ţinuta patriarhală verde şi aurie şi şi-a pus pe cap vălul alb, simbol al funcţiei sale.

Într-un tur de scrutin strâns, Daniil a obţinut sprijinul a 69 de delegaţi împotriva lui Grigorie, mitropolitul de Vratsa, care a fost susţinut de 66 de delegaţi. Patriarhul este ales pe viaţă, cu excepţia cazului în care demisionează.

Daniil i-a succedat patriarhului Neofit, care vorbea blând şi era carismatic, şi care a decedat în martie la vârstă de 78 de ani, după ce a condus biserica timp de 11 ani.

O procesiune bisericească l-a însoţit pe patriarhul nou ales la catedrală, unde a fost înscăunat în cadrul unei ceremonii fastuoase, la care au participat alţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, precum şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cu sediul la Istanbul, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume.

Bartolomeu este considerat primul între egali printre patriarhii ortodocşi răsăriteni, ceea ce îi conferă proeminenţă, dar nu şi puterea unui papă catolic. O mare parte din lumea ortodoxă răsăriteană se autoguvernează sub conducerea propriilor patriarhi.

Deşi biserica din Bulgaria este complet separată de stat, constituţia acestei ţări menţionează Ortodoxia Răsăriteană drept "religie tradiţională", urmată de aproximativ 85% din cei 6,5 milioane de locuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor