Beijingul continuă dezvoltarea de arme anti-satelit

Satelit
Satelit (- / AFP / Getty Images)

China a mai făcut încă un pas spre contestarea supremaţiei S.U.A. în cadrul cursei spaţiale după ce a testat cu succes o rachetă “non-letală” pe 23 iulie, raportează Vocea Rusiei.

Conform agenţiei oficiale de presă a Chinei, Xinhua, Ministrul Apărării Naţionale a anunţat testarea "nedistructivă" a unei rachete anti satelit. Asemenea rachete au copul de a distruge ţinta prin intermediul impactului, nu printr-o explozie.

“Facem un apel către China pentru a se abţine de la efectuarea acţiunilor destabilizatoare – de genul dezvoltării continue şi testării sistemelor anti-satelit – ce ameninţă securitatea pe termen lung şi sustenabilitatea mediului spaţial, de care depind toate naţiunile”, a declarat Departamentul S.U.A. în 25 iulie printr-un email către SpaceNews.

De la numirea în funcţie de anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut forţelor aeriene ale Chinei să accelereze integrarea capacităţilor acestora. În timpul unei vizite la Forţele Aeriene ale armatei chineze, în aprilie, Xi a promis dezvoltarea a “noului tip de forţă de luptă” ce poate rezolva "urgenţele" ce ţin de spaţiu într-un mod “rapid şi eficient”.

Săptămâna trecută, lansarea rachetelor anti-satelit a marcat cel de-al doilea test făcut în mandatul lui Xi. Primul fusese făcut ca parte a unui sistem anti-satelit în luna mai a acestui an.

În ianuarie 2007, China a distrus deliberat unul dintre sateliţii săi scoşi din uz, folosind o rachetă sol-aer balistică, o acţiune ce a fost condamnată de către comunitatea internaţională deoarece a lăsat în urmă un nor de resturi metalice pe o orbită foarte folosită a Pământului.

Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politice în Moscova, citat de Vocea Rusiei, a declarat că nu exclude posibilitatea ca testul chinez anti-satelit să fi folosit tehnologie wireless sau laser, despre care se crede că este cea mai eficientă cale de a distruge un satelit.

China dezvoltă diverse arme ce pot distruge sau scoate din funcţie sateliţii prin mai multe metode, incluzând micro-sateliţi, sateliţi ce înconjoară sateliţii inamici, a spus Evseev, adăugând că Beijingul se pregăteşte pentru un război spaţial cu multiple posibilităţi.

Vladimir Dvorki, principalul cercetător al Institutului de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale de la Academia de Ştiinţe din Rusia, a afirmat că S.U.A. comentează testele efectuate de China pentru că îi este frică că aceasta va face vreo descoperire în acest sector, şi în special că Beijing-ul va dezvolta o armă anti-satelit ce poate distruge capacitatea S.U.A. de a-şi controla forţele armate cu ajutorul sateliţilor.