China face descinderi la birourile Microsoft, cerând ”pedepse severe”

(Justin Sullivan / Getty Images)

Oficialii regimului chinez au făcut o serie de vizite neanunţate în birourile Microsoft din China, a anunţat luni un purtător de cuvânt al companiei, care a refuzat să ofere vreun motiv pentru inspecţie, potrivit Reuters.

Administraţia de Stat a Chinei pentru Industrie şi Comerţ, despre care media chineză a raportat că a efectuat mai multe vizite la birourile Microsoft din Beijing, Shanghai, Guangzhou şi Chengdu, a refuzat să ofere comentarii în timp util.

Microsoft a devenit ţinta sentimentelor anti-americane din China după ce agentul Edward Snowden al Agenţiei americane Naţionale de Securitate (NSA) a dezvăluit programele de spionaj pe scară largă, inclusiv PRISM, care a folosit tehnologia companiei americane pentru ciberspionaj.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Microsoft a declarat: ”Ţinta noastră este să construim produse care furnizează caracteristicile, securitatea şi responsabilitatea aşteaptă de clienţii noştri şi suntem fericiţi să răspundem la întrebările guvernului”, dar a refuzat să acorde mai multe informaţii.

Cea mai mare companie de software din lume a trecut printr-o perioadă dificilă în China, mai ales după ce mass-media de stat chineză a îndemnat ca firmele de tehnologie americane să fie ”pedepsite sever” şi a acuzat Microsoft că ajută guvernul Statelor Unite să fure secrete şi să monitorizeze China.

China este, momentan, sursa celor mai multe atacuri informatice, armata chineză având mai multe unităţi specializate în acest sens.

La începutul acestei luni, activiştii au anunţat că serviciul de stocare cloud storage al Microsoft, One Drive, a fost perturbat în China.

În luna mai, birourilor guvernului central chinez li s-a interzis să instaleze Windows 8, ultimul sistem de operare al Microsoft, pe noile calculatoare. Interdicţia părea să nu fi fost ridicată, de vreme ce mai multe liste de achiziţii trimise de atunci au exclus Windows 8.

Replica dură a Beijing-ului este un răspuns la conflictul spionajului cibernetic cu Statele Unite, care s-a amplificat după ce departamentul de Justiţie al SUA a deschis un dosar pentru cinci ofiţeri din armata Chinei acuzaţi de o listă lungă de infracţiuni, inclusiv spionaj şi furt de informaţii. Grupul din care făceau parte aceştia avea sediul în Shanghai.

Luna trecută, firma CrowdStrike a dezvăluit mai multe informaţii despre grupurile de spionaj cibernetic chineze, cu sediu tot în Shanghai. Până acum, se ştie că acestea au atacat şi au penetrat apărarea Statelor Unite, sateliţii şi companiile aerospaţiale, cât şi alte ţinte similare în Europa, începând din 2007.

Iar asta nu e tot. Se crede că presiunile la adresa birourilor Microsoft din China sunt o măsură de represiune folosită de Beijing pentru a obţine codurile serviciilor dezvoltate de gigantul american, pe care armata chineză le-ar putea infiltra cu programe de spionaj cibernetic (malware) – o practică uzitată frecvent de serviciile chineze.

Acum câţiva ani, Microsoft a fost obligată să ofere sursele sistemului de operare Microsoft, guvernului chinez.